Prokupački gimnazijalci u francuskom gradu Eponu

Izvor: RTS, 18.Dec.2019, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prokupački gimnazijalci u francuskom gradu Eponu

Učenici prokupačke Gimnazije boravili su francuskom gradu Eponu, u uzvratnoj poseti vršnjacima. Saradnja između pobratimljenih gradova realizuje se u sklopu projekta Erazmo, koji finansiraju EU i Udruženje srpsko-francuskog prijateljstva.
Posle krečenja kabineta u prokupačkoj gimnaziji, francuski i srpski srednjoškolci ponovo su na zajedničkom zadatku. Ovog puta sređuju učionicu u školi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Eponu. Od deset gimnazijalaca iz Prokuplja niko do sada nije video Francusku, a samo je jedan putovao u inostranstvo.

"Videli smo Ajfelov toranj, Trijumfalnu kapiju, prošetali čuvenim Šanzelizeom. Baš sam oduševljena", kaže Anastasija Radulović, učenica Gimnazije u Prokuplju, a njen drug Mateja Stanković dodaje: "Sama konverzacija sa njima mi mnogo znači i svima nama, da pričamo, poboljšamo svoj jezik, zapravo strani jezik."
"Bitno je upoznavanje između učenika, kulturna saradnja i usavršavanje stranog jezika," smatra Tatjana Grujić, profesorka francuskog jezika.
Pre mesec i po dana francuski srednjoškolci su posetili Prokuplje, u okviru projekta Erazmo, koji je podržala EU i udruženje srpsko-francuskog prijateljstva.
"Naši vršnjaci u Prokuplju su nas izuzetno lepo dočekali. Nadamo se da smo i mi njima dobri domaćini. Uspostavili smo divno prijateljstvo, koje će, nadam se trajati", kaže Usman Sako, učenik iz Epona.
"Ovo je nastavak saradnje u okviru koje smo upoznali srpsku kulturu i tradiciju. Srećan sam što sada mi možemo naše prijatelje ovde da ugostimo," kaže Tufik Abdalah iz Epona, Francuska.
Prokuplje i Epon su potpisali povelju o bratimljenju, i do sada je nekoliko grupa dece iz Prokuplja boravilo u Francuskoj.
"To je zapravo bio moj cilj, da omladina iz Srbije, a pogotovo iz Prokuplja, mog rodnog kraja, upozna svet, naročito Francusku, pošto sam ja iz Francuske i računam se kao Francuz", navodi Ivica Jović, zamenik gradonačelnika Epona.
"Kada vidim mlade kako se lepo druže, srce mi je puno. Želeo bih da ubuduće razmena bude na svim nivoima i među svim generacijama, jer bi, samo tako ostvarili cilj našeg bratimljenja", navodi Gi Miler, gradonačelnik Epona.
U narednom periodu planirana je razmena sportskih klubova, kao i saradnja u oblasti kulture.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.