Projekat za učenje i rani razvoj romske dece u Pirotu

Izvor: RTS, 05.Nov.2019, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Projekat za učenje i rani razvoj romske dece u Pirotu

U Pirotu je otvoren Centar za podršku učenju i rani razvoj romske dece. Projekat sprovode Vlada Srbije, Stalna konferencija gradova i opština i lokalna samouprava Pirota, uz finansijsku podršku Evropske unije.
Deca od tri do pet godina ovde se pripremaju za polazak u vrtić i školu, a osnovci dobijaju pomoć u učenju. Cilj je da se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što veći broj romske dece uključi u redovan obrazovni sistem.

„Romska deca imaju problem prilikom prilagođavanja u predškolskim ustanovama, a ovo je jedan od načina da njih malo osnažimo, da njihova motorika bude bolja, da poprave govor, da dobiju socijalnu i emocionalnu sigurnost“, kaže koordinator projekta Silvija Nešić.
Ne uče ovde samo deca nego i roditelji. Za poslednjih dvadesetak godina drastično se promenio odnos Roma prema obrazovanju.
„Bio je manji broj nas koji smo završili srednje i više škole, fakultete. Sad je sve to u većem broju. Mlađe generacije su sve više usmerene ka školovanju, a to je veoma bitno“, kaže edukator za roditelje Elizabeta Janković.
Obrazovanje je način da se pobedi siromaštvo i nađe bolje plaćen posao.
„Cilj nam je da što više romske dece imamo i u srednjem obrazovanju i na fakultetima i da naravno nađu svoj put ka zaposlenju i da više ne budu korisnici socijalne pomoći“, kaže Milica Golubović, pomoćnica gradonačelnika Pirota.
Gradska skupština Pirota usvojila je i Lokalni akcioni plan, koji u naredne tri godine treba da popravi položaj Roma u društvu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.