Priznanje Evropa Nostra za konzervaciju tvrđave u Baču

Izvor: RTS, 01.Okt.2018, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priznanje "Evropa Nostra" za konzervaciju tvrđave u Baču

Danas je U Baču svečano uručena nagrada, Evropske unije za najbolje urađen projekat konzervacije tvrđave u ovom mestu. Dobitnici nagrade "Evropa Nostra" za 2018. godinu, najuglednije evropske nagrade u ovoj oblasti, objavljeni su u Berlinu u junu.
Ova nagrada od danas i zvanično stoji na Don Žon kuli tvrđave Bač, a retki su projekti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << konzervacije koji zaslužuju ovakvu medalju.

"I to je takođe velika lekcija za one koji ne gledaju na profesionalizam. Za mnoge zavode za zaštitu spomenika, sada izdvajamo ovaj pokrajinski koji je dobio nagradu, koji gledaju kako će se što jeftinije uraditi, a ne kako će se što bolje i što profesionalnije uraditi, prema tome ovo može da bude jedna velika poruka za budućnost našeg konzervatorskog rada," kaže prof. dr. Irina Subotić, predsednica "Evropa Nostra" Srbija.
Od 29 laureata izabrano je 7 Gran-prija, nosilaca najprestižnije nagrade među kojima je i projekat konzervacije Tvrđave Bač. Restauracija traje već 15 godina, a celokupan budžet inosio je 800 hiljada evra, što je skoro simbolično u poređenju sa većinom projekata koji su bili u konkurenciji.

"To je isto ocenjeno kao jedna prednost u ovom projektu, zato što su mnogi drugi projekti bili visokobudžetni, a naš je ipak s obtirom na urađeno, malo se uložilo novca u odnosu na visokobudžetne projekte. Tako da nije uvek mana nemati novca, nekada se to ceni i kao kvlaitet," navodi dr Slavica Vujović, autorka projekta.
Veliki problem u obnovi bio je i požar iz 1993. godine kada je potpuno uništena unutrašnjost najočuvanije donžon kule. Tvrđava Bač minirana je još 1704. godine i od tada je zaboravljena više od tri veka.
Sve do 2005. godine, kada je pokrenuta inicijativa za obnovu bačke tvrđave, jedan od najzančajnijih spomenika evropskog kulturnog nasleđa je propadao. Nakon što je restaurirana, tvrđava je počela da privlači turiste u Bač.

Marina Balaban, direktorka TO Bač, navodi:"Negde oko pet hiljada mi imamao najavljenih tih grupa godišnje, s tim što nam na proleće i jesen dolaze te veće grupe."
Ovo je mnogo manji broj posetilaca od vremena kada je u 15. i 16. veku Bač bio jedan od značajnijih centara Ugarske, a cela Bačka je po njemu dobila ime.
Tvrđava Bač je spomenik kulture od izuzetnog značaja i kandidat je za UNESKO-vu listu svetske baštine.
 
 
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.