Privrednike ne interesuje politika i prošlost

Izvor: Akter, 25.Feb.2016, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privrednike ne interesuje politika i prošlost

Predstavnici osam komora u regionu poručili su danas u Zagrebu da ih ne interesuje politička različitost i prošlost već privredna saradnja

Predstavnici osam komora u regionu poručili su danas u Zagrebu da ih ne interesuje politička različitost I prošlost već privredna saradnja, a predstavnici EU da ih veoma raduju takve inicijative I da će nastaviti da podrzavaju razvoj  privrede u državama Zapadnog Balkana

Predstavnici Komorskog investicionog foruma, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << koji čine komore iz Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Hrvatske I Slovenije, kao i sa Kosova, složni su u tome da zajedno treba sve više da sarađuju, otklanjaju administrativne prepreke I realizuju zajedničke projekte u raznim oblastima - transportu, energetici, infrastrukturi, poljoprivredi I prehrambenih industriji.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da svi žele da izađu na velika tržišta, ali da to mogu da urade samo zajedno I da je svaka zemlja pojedinačno previše mala da bi njena privredna bila konkurentna.

“Poslali smo poruku I da sve manje postoje nacionalne ekonomije, već da samo postoje konkurentne I nekonkurentne ekonomije. Zato smo I sami odlucili da uđemo u ovu inicijatvu pre godinu dana I definisali projekte, a obezbedili smo I finansijsku podršku za razvj regionalnih centara za podršku malom I srednjem preduzetništvu”, rekao je Čadež novinarima.

On je rekao da moramo radti na promeni mentaliteta u regionu I da ne čekamo poslove već da ih udruženi sami stvaramo.

Predsednik Hrvatske privredne komore Luka Burilović je rekao da su tržišta naših zemalja veoma mala I da jedino zajedno možemo raditi na internacionalizaciji trgovine.

“Od svih politika nas najviše i jedino zanima privredna politika”, poručio je Burilović.

Predsednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić je rekao da zajedno možemo mnogo toga ponuditi I tako izaći na treća tržišsta.

On je istakao da imamo potrebno znanje I mudrost I das mo svakako najbliži jedni drugima.

Predsednik Privredne komore Makedonije Branko Azeski je rekao da je Berlinski proces koji je pokrenula nemačka kancelarka Angela Merkel jedna od najjačih inicijativa, kao I da bez regionalne saradnje ne možemo kao region ići napred, ka EU.

Azeski je naglasio da imamo podršku I da treba da radimo dalje na konkretnim projektima.

Predsednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković je kazao da bi se trebalo najpre fokusirati na razvoj infrastrukture koji je neophodan za razvoj svake države u regionu.

Presednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju je poručio da je Berlinski proces pokrenuo saradnju I da tu više ne treba zastajkivati, kao I da moramo promeniti imidž celog regiona.

“Samo zajedno možemo stati na put zajedničkom neprijatelju, a to su nezaposlenost I mali privredni rast”, kazao je Grdžaliju.

Predsednica Unije trgovinskih komora Albanije Ines Mukostepa je naglasila da komore moraju davati ideje za zajedničke projekte, a ne da čekaju da to rade vlade njihovih zemalja, dok je potpredsedik Privredne komore Slovenije Igor Zorko da treba posvetiti pažnju integraciji koja će povećati izvoz.

Čelnik Evropskog centra za obuku preduzetnika Entoni Griben je poručio predstavnicima komora da treba da iskoriste dobre ideje, da se pokrenu i probaju nešto da promene u regionu.

“Neve zemlje članice donose nove ideje i novu energiju u EU”, naveo je Griben.

Predsednik odeljenja Klasteri , socijalna ekonomija i preduzetništvo u Evropskoj komisiji Mišel Katinat je rekla da je podrška razvoju sektora malih i srednjih preduzeća važna za razvoj privrednog rasta i otvaranje novih radnih mesta i da je preduzetničko obrazovanje važno za podsticanje investicija.

Bernard Brone iz Evropske komisije je poručio da oni podržavaju aktivniju ulogu privrednika na Zapadnom Balkanu i da zemlje tog regiona treba više da podstiču privatni sektor i preduzetništvo.

Domaćin je Hrvatska gospodarska komora uz podršku Evropske trening fondacije i Centra jugoistočne Evrope za razvoj ljudskih resursa i preduzetništva (SEECEL).
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Predsednica Hrvatske podržala Komorski investicioni forum

Izvor: RTS, 25.Feb.2016

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović sastala se u Zagrebu sa predstavnicima osam privrednih komora u regionu i najavila podršku Komorskom investicionom forumu (KIF). . Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.