Privredne komore Zapadnog Balkana u apelu vladama i EU: Ukinite vize, dajte nam budućnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2021, 15:52

Privredne komore Zapadnog Balkana u apelu vladama i EU: Ukinite vize, dajte nam budućnost

U Privrednoj komori Srbije u Beogradu održana je sednica Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadno-balkanske šestorke (Kif ZB6), asocijacije koja okuplјa privredne komore Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Kosova* i Srbije.

Sa ovog sastanka privrednici Zapadnog Balkana uputili su zajednički apel svojim vladama i političkim strukturama regiona da učine sve kako bi privreda poslovala na što jednostavniji način i da se okrenu budućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i zajedničkoj regionalnoj saradnji. "Građanima regiona dajte budućnost, a ne prošlost", zajednička je poruka svih predsednika privrednih komora Zapadnog Balkana vladama svojih zemalјa.

Privrednici traže hitno ukidanje svih barijera poslovnih i ekonomskih u regionu, posebno onih koji su posledica loših političkih odnosa Beograda, Prištine i Sarajeva. Od Vlada u Sarajevu i Prištini zatraženo je međusobno ukidanje viza i svih drugih ograničenja za slobodu kretanja. Zatraženo je priznavanje registarskih tablica i osiguranja vozila koja onemogućuju potpunu slobodu kretanja i poslovanja što dovodi do nepotrebnih troškova u poslovanju privrede.

Privredne komore Zapadnog Balkana poslale su i jasnu poruku Evropskoj uniji da je nedopustiva dalјa blokada uvođenja vizne liberalizacije za stanovnike Kosova*. Sprečavanja građana i privrede da se slobodno putuju u direktnoj je suprotnosti sa osnovnim lјudskim i evropskim pravom. Privredne komore regiona podsećaju Brisel da je upravo vizna liberalizacija bila prekretnica i najveći zamajac ekonomskog razvoja svih zemalјa Zapadnog Balkana.

Zajednički je ocenjeno i da je inicijativa o ukidanju PCR testa za putovanje građana u zemlјe regiona, koja je usvojena upravo na inicijativu privrednih komora, imala velikog efekta na poslovanje kompanija.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Privredne komore Zapadnog Balkana u apelu vladama i EU: Ukinite vize, dajte nam budućnost

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Feb.2021

U Privrednoj komori Srbije u Beogradu održana je sednica Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (Kif ZB6), asocijacije koja okuplja privredne komore Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, tzv. Kosova i Srbije. ..Sa ovog sastanka privrednici...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.