EU dala Prištini rok? Imate dve nedelje...

Izvor: B92, 12.Jul.2023, 13:44

EU dala Prištini rok? Imate dve nedelje...

Priština -- Četiri koraka dogovorena između Vlade Kosova i EU za deeskalaciju situacije na severu moraju biti završena za dve nedelje, piše Koha.

Prva tačka, smanjenje prisustva policije za oko 25 odsto u i oko opštinskih zgrada, trebalo bi, kako saznaje Koha, da bude završena u prvoj nedelji.

Na ovom mestu se takođe kaže da "Vlada Kosova javno pokazuje spremnost da doprinese deeskalaciji situacije i nepreduzimanjem radnji koje bi mogle da eskaliraju situaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na severu zemlje".

Druga tačka, za koju se, prema rasporedu, akcija očekuje da počne u prvoj nedelji i da se kontinuirano nastavlja, jeste da kosovska policija zajedno sa Euleksom i Kforom proceni bezbednosnu situaciju, posebno da bi sagledala mogućnost daljeg smanjenja prisustvo policije u i oko opštinskih zgrada.

Tačka na koju je vlada tzv. Kosova pristala javnom izjavom podrške održavanju vanrednih izbora u četiri opštine na severu posle leta, trebalo bi da bude urađena u prvoj nedelji i finalizovana "što je pre moguće".

"Kosovo izražava svoju posvećenost da obezbedi neophodnu pravnu osnovu da omogući organizovanje ovih izbora", navodi se u ovoj tački.

Za drugu nedelju je predviđen poziv Evropske unije glavnim pregovaračima na sastanak u Brisel, sa ciljem finalizacije plana redosleda Sporazuma za normalizaciju odnosa.

Dogovor je postignut u ponedeljak, na sastanku koji je glavni pregovarač tzv. Kosova u dijalogu sa Srbijom Besnik Bisljimi imao u Bratislavi sa emisarom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da očekuje da će dogovor koji je kosovska vlada postigla sa Evropskom unijom o koracima za deeskalaciju situacije na severu KiM uticati na to da sankcije Prištini budu ukinute i da će strane u dijalogu biti ravnopravne.

Nakon čitanja tačaka sporazuma, koje predviđaju smanjenje prisustva kosovske policije u i oko opštinskih zgrada na severu KiM, kontinuiranu procenu bezbednosne situacije, podršku novim izborima i novom dijalogu, Kurti je istakao da Beograd nije prihvatio pravno obavezujući sporazum sa Prištinom i da je EU učinila neravnopravnim strane kada je sankcionisala Prištinu, prenela je "Koha ditore".

Kurti je naveo da je neprekidno isticao da za uspeh osnovnog sporazuma dve strane moraju prvo da prihvate da je sporazum pravno obavezujući. Kao drugo, on je naveo da se sporazum mora u potpunosti primeniti, treće, da se sprovođenje sporazuma ne može uslovljavati i četvrto, da obe strane treba da imaju mogućnost da pregovaraju sa jednakih pozicija, što je kompromitovano uvođenjem privremenih mera protiv Prištine od strane Evropske unije.

Kurti je naveo da misli da će sporazum iz Bratislave mnogo pomoći u jačanju fokusa i uspostavljanju ravnopravnosti između strana što će pomoći punom sprovođenju osnovnog sporazuma i njegovog aneksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.