Izvor: RTS, 18.Jul.2020, 21:27

Priština uputila notu Evropskoj komisiji zbog knjige o KiM na sastanku u Briselu

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore privremenih prištinskih institucija Meljiza Haradinaj Stubla uputila je notu Evropskoj komisiji zbog knjige "Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije", koja je u četvrtak stajala na stočiću tokom sastanka komesara EU za proširenje i susedstvo Olivera Varheljija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Misiji Srbije pri EU u Briselu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << U protestnoj noti, kosovsko ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore izražava Evropskoj komisiji za pregovore o proširenju snažni protest u vezi sa vestima i fotografijama objavljenim u drugim zvaničnim medijima i putem naloga na društvnenim mrežama, "na kojima se vidi Oliver Varhelji na sastanku sa Aleksandrom Vučićem, dok je u pozadini knjiga koja promoviše etničku mržnju sa uvredljivim sadržajem i neprihvatljivim nazivom za Kosovo".

Kako prenosi prištinska televizija Kljan Kosova, Meljiza Haradinaj Stubla je navela da je Kosovo "nadaleko poznato po svom multietničkom karakteru, toleranciji i međureligijskoj harmoniji" i istakla da sve etničke i verske zajednice na Kosovu imaju "proširena prava i snažnu zaštitu".
"Ta knjiga koja se promoviše na fotografiji, koju je Varhelji podelio na svom Tviter nalogu, ima suprotnu misiju - da podstiče mržnju i da se zloupotrebi od strane mašinerije srpske propagande protiv nezavisnosti i suvereniteta Kosova. Ta dezinformaciona kampanja postala je pretnja regionalnoj stabilnosti i miru na zapadnom Balkanu", navodi se u noti.
Haradinaj Stubla zahteva i zvanično objašnjenje i izvinjenje od Evropske komisije, prenosi Kosovo onlajn.
"Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova očekuje zvanično objašnjenje Evropske komisije za proširenje i zvanicno izvinjenje za krivično delo pocinjeno nad narodom Kosova. Istovremeno, tražimo da se takav diplomatski incident ne ponovi", dodaje se u noti.
Pojedini prištinski mediji su u četvrtak pogrešno preneli da je Varhelji dočekao Vučića koji je boravio u poseti Briselu, dodajući da je pored dvojice zvaničnika u pozadini uočena knjiga "Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije" na engleskom jeziku.
Predsednik Vučić dočekao je komesara Varheljija u četvrtak u Misiji Srbije pri EU u Briselu uz srpsku proju i pogaču, objavljeno je tog dana na Instagram profilu "budućnostsrbijeav".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dr Marko Jakšić prof Koviću: Ako nećete da podignete tužbu protiv Vučića, kako ćete bilo šta veće?

Izvor: KMnovine.com, 18.Jul.2020

"Ako Pokret za odbranu KiM nije u stanju da protiv predsednika Srbije podnese krivičnu prijavu, kako onda može da primeni mnogo žešće političke metode u odbrani južne srpske pokrajine?" pitao je Jakšić prof Miloša Kovića u otvorenom pismu....    .Dr Marko K. Jakšić    ...Poštovani...

Nastavak na KMnovine.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.