Priština, SAD i EU ubrzavaju formiranje vlade

Izvor: RTS, 21.Jan.2020, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština, SAD i EU "ubrzavaju" formiranje vlade

Komesar EU za spoljnu politiku Žozep Borelj posetiće sledeće nedelje Prištinu, prenose mediji, tvrdeći da će do posete doći zbog ozbiljne uključenosti Amerike u odnose Prištine i Beograda i isteka roka strankama pobednicama izbora na Kosovu da fomiraju sledeću vladu. Formiranje vlade je povod i za dolazak izaslanika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela, koji se na Kosovu očekuje u četvrtak. Mandatar Aljbin Kurti ima 14 dana da formira >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vladu.
Mandatar i predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti još nije stupio u kontakt sa Isom Mustafom, predsednikom druge stranke po broju poslanika - Demokratskim savezom.

Mustafa i njegovi saradnici kažu da čekaju Kurtija i odgovor na njihovu ponudu da dobiju funkciju predsednika parlamenta do izbora njihovog kandidata za predsednika Kosova. Premijer bi bio Aljbin Kurti, a vlada bi imala 12 ministarstava.
Za očekivati je još neki susret Kurtija i Mustafe, ali  pre toga počeo je pritisak vodećih zemalja zapada. Ambasadori Amerike i Velike Britanije posetili su Demokratski savez.
"Suočavamo se sa ogromnim pritiscima da postignemo koaliciju sa Samoopredeljenjem. Do kraja nedelje mora da  se postigne  dogovor o koaliciji ili mora da se  zaključi da nema uslova za to", kaže Isa Mustafa, predsednik DSK.
Analitičari u Prištini kažu da diplomate imaju i druge opcije ako ne bude dogovora Ise Mustafe i Aljbina Kurtija.
"Svi ti međunarodni faktori ne govore ko da formira vladu nego da se ona što brže formira zbog nastavka dijaloga sa Srbijom. U tom smislu mislim da mandatar gospodin Kurti nije zainteresovan da preuzme odgovornost premijera", kaže analitičar Fatmir Šeholi
Pred budućom kosovskom vladom su vruće teme, dijalog sa Beogradom, međunarodni sud za zločine pripadnika bivše OVK.
U Prištini kažu da su šanse za dogovor Samoopredeljenja i Demokratskog saveza male, pa po isteku roka od 15 dana koji Kurti ima, vide drugu kombinaciju za formiranje vlade.
"DSK, Alijansa za budućnost, Socijaldemokratska inicijativa Fatmira Ljimaja, lista Srpska sa svojih 11 poslanika i devet poslanika manjinskih zajednica. Oni čine 67 poslanika i to je dovoljno za formiranje vlade", kaže Šeholi.
U kombinaciji je i manjinska vlada kojom bi rukovodio pokret Samoopredeljenje, međutim procene su da bi ona bila kratkog daha, pa bi novi izbori bili na kraju jedina varijanta.
Aljbin Kurti i Isa Mustafa imaju šansu za dogovor do 4. februara.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.