Pripreme za poglavlje 11 - izmene zbog para za poljoprivredu

Izvor: N1 televizija, 13.Dec.2016, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripreme za poglavlje 11 - izmene zbog para za poljoprivredu

Da bi bilo otvoreno poglavlje 11 koje govori o poljoprivredi - važna je rasprava koja se vodila u skupštinskoj sali i koja se tiče izmena Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju. Ovaj zakon treba da omogući korišćenje 175 miliona evra iz fondova Evropske unije za poljoprivredu.

Evropski novac stiže na srpske njive - ali, već više od decenije - pitanje je - kada?

"Mi smo u akcionom planu predvideli da u aprilu već budemo spremni za potpunu akreditaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << naše uprave i da već u drugoj polovini 2017. godine imamo prvi konkurs za IPARD sredstva koja će biti namenjena poljoprivrednim proizvođačima", kaže ministar za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Branislav Nedimović.

Opozicija pita - šta se čekalo do sada?

"Mi smo danas u 2017. godini, slobodno mogu da kažem, a da nismo uradili apsolutno ništa da stvorimo uslove da nam te pare ne propadnu", smatra Miroslav Aleksić, Narodni pokret Srbije.

Na optužbe odgovara bivša ministarka, sada poslanica.

"Ministarstvo poljoprivrede je i sačinilo IPARD program, ovaj program prezentovalo je Evropskoj komisiji, ona ga je usvojila i prihvatila za finansiranje krajem januara 2015. godine. Pripremljen je bio zakon - i da nisu raspisani izbori, ovaj zakon bi bio mnogo ranije u skupštinskoj proceduri", kaže bivša ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković (SPS).

Polemika je već na početku otišla u pravcu retoričkog pitanja - koja vlast je odgovorna za uništavanje srpske poljoprivrede?

"Srpska napredna stranka je grobar srpske poljoprivrede i sela. Ne može se lepljenjem ovih EU flastera rešiti gangrena i kancer koji je zahvatio srpsku poljoprivredu od 5. oktobra 2000. godine", rekao je Boško Obradović - pokret "Dveri".

"Da li beše možda, možda, knjiga Mojsijeva, glava treća, ona rečenica: Iz praha si postao, u prah ćeš se vratiti. Da prilagodim njegovom uzrastu - iz DOS-a je došao, iz DOS-a se jedino može vratiti", navodi Vladimir Orlić, Srpska napredna stranka.

Pored pomenutog zakona, raspravljalo se i o Zakonu o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, kao i o izmenama i dopunama Zakona o vodama.

Izvor: N1
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.