Premijerka o presudi suda EU o kreditima u švajcarcima: EVO šta poručuje građanima

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Okt.2017, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijerka o presudi suda EU o kreditima u "švajcarcima": EVO šta poručuje građanima

Narodna banka Srbije je upozoravala na rizik

Premijerka Ana Brnabić istakla je danas da Srbija, po pitanju kredita u švajcarskim francima, čeka odluke svojih sudova.

Ona je, na pitanje da li će Srbija preuzeti odluku Evropskog suda pravde, koja je doneta slučaju kredita indeksiranih u švajcarskim francima u Rumuniji, ukazala da je u toku više stotina sudskih slučajeva.

- Moramo da sačekamo šta će reći naši sudovi. Čekaćemo odluke naših sudova >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << - poručila je Brnabić.

Premijerka je podsetila da je Narodna banka Srbije, što nije bio slučaj u nekim zemljama, ozbiljno upozoravala na rizik od zaduživanja u švajcarskim francima.

- To je bio transparentan rizik - naglasila je ona.

Podsećamo, mišljenje Evropskog suda u slučaju gde je jedna Rumunka tužila banku "Romaneaska" je da kada banka odobrava kredit u stranoj valuti, ona klijentu mora da pruži dovoljno informacija kako bi doneo ispravnu odluku i procenio ekonomske posledice uzimanja ovakvog zajma.

Evropski sud je ovim jasno odredio i način rešavanja ovih sporova pred nacionalnim sudovima, određujući pravac postupaka. Ukoliko dođe do nepoštovanja standarda iz Direktive 93/13, sud utvrđuje da li je u pitanju nepravična i ništava ugovorna odredba, a to zavisi i od načina informisanja klijenta.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.