Pregovori sa EU: Iz vojvođanske administracije jedan predstavnik

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2016, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori sa EU: Iz vojvođanske administracije jedan predstavnik

Vojvodina ima odbor za evrointegracije, ali on nema ingerencije da sarađuje sa republičkim, ima najbolju međuregionalnu saradnju,  ali nema predstavnike u pregovaračkim timovima za pristupanje  Evropskoj uniji. Za 35 poglavlja formirano je više desetina manjih pregovaračkih timova, u kojima učestvuje nekoliko stotina ljudi, samo jedan dolazi iz pokrajinske administracije.

"Mene kao Zemunku kako tretirate? Dakle nismo birali ljude iz kog kraja Srbije dolaze već po >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stručnosti", pita Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU.

Na takav komentar negoduje pokrajinska administracija. Ističu da je Vojvodina rangirana kao sedmi najbolji region za ulaganje, da sarađuje sa etiri najjače evropske regije, da je otvorila kancelariju u Briselu i donela Strategiju razvoja pre Republike.

"Sve što smo uradili u pogledu nacionalnih manjina, romske populacije, politike u vezi sa poljoprivredom otišli smo dalje po standardima Eu ne samo u Srbiji nego u ovom delu Evrope", ističe Branislav Bugarski, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju.

"Ne treba da budu samo ljudi iz pokrajinske administracije nego profesora, stručnjaka sa fakulteta. Njih bi trebalo da bude u pregovaračkim timovima a da su iz Vojvodine", objašnjava Maja Sedlarevic, predsednica Odbora Skupštine APV za evrointegracije.

Ipak, neuključivanje pokrajinske administracije u republičke odluke ima višegodišnju praksu, a donošenje Statuta i Zakona o nadležnostima pokazali su da to nema veze ni sa tim ko je na vlasti u Beogradu i Novom Sadu.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam kaže da nije bilo dovoljno političke spremnosti da se zvanični predstavnici pokrajine uključe u pregovaračke timove.

"Skoro polovina i više od onoga što je u pregovaračkim poglavljima tiče se Vojvodine i u njima Vojvodina ima svoje specifičnosti i ima posebne interese u odnosu na ostale delove Srbije", tvrdi Popov za RTV.

Popov dodaje da su te specifičnosti tolike, da je teško pronaći jednu zemlju koja je nedavno ušla u Evropsku uniju, a da ima regiju sa nadležnostima  Vojvodine.

"U Sloveniji je bio pokušaj da se naprave regioni ali nismo uspeli tako da imamo nacionalni i lokalni nivo. Nemamo institucionalnih regiona", navodi Franc Bogovič, poslanik Slovenije u Evropskom parlamentu.

Srbija je sada na pragu otvaranja poglavlja 23, koje se tiče i prava nacionalnih manjina.

I dok zvanična Rumunija pokušava da primeni vojvođanski način zaštite manjina, za pregovarački tim Srbije čini se da je bitan samo stav Vojvodine o zaštiti životne sredine.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.