Pregovori s EU tako blizu, a tako daleko

Izvor: N1 televizija, 12.Jun.2016, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori s EU tako blizu, a tako daleko

U Briselu se i dalje vode žustre debate o tome kakva treba da bude zajednička pregovaračka pozicija Evropske unije prema Beogradu, ali ovoga puta iza zatvorenih vrata. Nemački radio "Dojče vele" prenosi da u procesu pristupanja pojedine zemlje još uvek imaju manje ili veće zahteve prema Srbiji.

Tako blizu, a tako daleko je početak pregovora Srbije sa Evropskom unijom. Tračak nade jeste zeleno svetlo koje je Hrvatska dala za otvaranje poglavlja 23. Ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << za rad Aleksandar Vulin kaže da nema dodatnih uslova za članstvo.

„Vrlo se jasno zna koji su tzv. opening benč marksi za svako od poglavlja. Svaka država članica se složila da je moguće otvoriti poglavlja. Država Srbija radi ono što je dogovoreno“, kaže Aleksandar Vulin, ministar za rad u tehničkoj vladi.

Međutim, ostale zemlje koje su članice EU ne misle tako i imaju uslove. Dojče vele prenosi da

Za otvaranje ostalih poglavlja Nemčaka traži normalizaciju odnosa s Kosovom. Berlin zahteva da Beograd i Priština nastave tehnički dijalog, ali i razgovore visokih političkih predstavnika čim se formira srpska vlada. Stav Rumunije je da Srbija treba da omogući bolje verske službe na jeziku manjina. Finska zahteva nezavisno pravosuđe, sprovođenje akcionog plana za borbu protiv korupcije i poboljšanje zakona o zaštiti ličnih podataka.

To nisu novi uslovi, već testiranje onoga što Srbija nije uradila, kaže član pregovaračkog tima Zoran Stojiljković. On dodaje da je normalizacija odnosa sa kosovskim institucijama cena evropskih integracija:

„Nama se daje da prihvatimo neke njihove standarde, mi možemo da pregovaramo o uslovima, olakšicama, nekim dužim rokovima, ali to nije nešto što vi dogovarate, to je nešto ma kako grubo zvučalo - uzmi ili ostavi“.

Ukoliko Srbija ne ispuni uslove pregovori u okviru poglavlja 35, 23 i 24 mogu biti zautavljeni, poručuje politički analitičar Dušan Janjić. Ocenjuje da je u narednom periodu moguće i novo zatezanje bilateralnih tema.

„I to je jedna velika slabost dosadašnje politike integracija Srbije, oni jednostavno ne razumeju mehanizam napredovanja u integracijama. Ne možete vi razgovarati samo s nekim imaginarnim u Briselu, imate biletaralne odnose sa svih 27 zemalja, a pogotovo sa susedima, moramo shvatiti da moramo da radimo punim kapacitetom i biletaralno i multiratelarno i pregovori“, kaže Janjić.

Srbija bi kako je najavljeno pregovaračka poglavlja trebalo da otvori do kraja juna.

Početak pregovora o poglavljima 23 i 24 prema oceni analitičara mogao bi da bude otežan zog nerešenih pitanja koje Srbija ima sa svim susedima koje su članice EU. Prema njihovoj oceni kamen spoticanja bi mogle da budu Grčka i Litvanija zbog otvorenih pitanja koje se odnose na ekonomiju i finansije.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.