Predstavnici stranih ambasada u Nišu – otvoreni za saradnju u kulturi

Izvor: Megafon.co, 03.Mar.2020, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnici stranih ambasada u Nišu – otvoreni za saradnju u kulturi

Predstavnici osam stranih ambasada i kulturnih centara zemalja EU razgovarali su sa predstavnicima niških ustanova i organizacija koje se bave kulturom u okviru EUNIC kafea.
Razlike u kulturi svakako postoje, ali nas sve povezuje ljubav prema umetnosti, muzici, pozorištu. Zato je ideja organizatora EUNIC kafea – Mladih ambasadora, bila da se pronađu načini za saradnju kroz razgovore sa lokalnim predstavnicima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co <<
Foto – Jovana Đorđević

“Da vide kakve oni festivale i manifestacije organizuju i na koji način mogu da sarađuju. Kroz tu međukulturalnu, međusektorsku saradnju, kroz dovođenje različitih predavača, eksperata iz zemalja članica EU u Niš… I kroz povezivanje pozorišnih, filmskih i muzičkih festivala”, kaže Snežana Andrić, predsednica Mladih ambasadora.
“Nije reč samo o novcu, već možemo da dovedemo stručnjake, muzičare, pozorišne predstave, filmove iz naše zemlje… Sve što pokazuje kako to izgleda u našim zemljama i to mislim da može biti interesantno ljudima u Srbiji”, kaže Joakim Vern, zamenik ambasadora Ambasade Švedske. On u Srbiji živi 3,5 godine. I kaže da mu se ovdašnja kultura veoma sviđa, iako je različita u odnosu na kulturu njegove zemlje.
“Mladi ljudi su potencijal na kom želimo da radimo”, dodaje.
Predstavnici niške kulture Jedan od niških učesnika u razgovorima sa predstavnicima ambasada je Niško narodno pozorište.
“Prošle godine smo imali divnu saradnju sa Ambasadom Poljske, Portugalije, Kanade… Imamo divnu saradnju sa Francuskim kulturnim centrom ovde u Nišu. Sa bugarskim konzulom i svim ambasadama država koje pripadaju tom takozvanom balkanskom kulturnom prostoru. Kao što znate, festival Teatar na raskršću se upravo bavi povezivanjem i umrežavanjem teatara sa balkanskog kulturnog prostora. A ovo je samo još jedan nastavak gde Narodno pozorište Niš može da da svoj puni doprinos u povezivanju, pre svega teatara”, objašnjava Spasoje Ž. Milovanović direktor Narodnog pozorišta Niš.
EUNIC kafe prvi je u nizu sastanaka koji će se ubuduće održavati, kako bi se dogovorili konkretni potezi. EUNIC klaster  je skup kulturnih centara i ambasada EU i u Srbiji ga čine: Ambasada Švedske, Ambasada Finske, Ambasada Rumunije, Ambasada Mađarske, Ambasada Slovačke, Ambasada Bugarske, Ambasada Portugala, Delegacija EU, Gete Institut, Institut Servantes, Francuski institut, Helenski institut.
Foto – Jovan Gojković

Nastavak na Megafon.co...






Povezane vesti

MLADI AMBASADORI SA PREDSTAVNICIMA KULTURE

Izvor: NTV.rs, 04.Mar.2020, 11:11

Ambasada Švedske u Beogradu i Mladi ambasadori grada Niša, sastali su se danas u Narodnom pozorištu sa predstavnicima kulture Grada Niša kako bi sa delegacijom EUNIC klastera i institucijama koje se bave kulturom, predstavile svoje manifestacije i programe, i unapredile saradnju.. Predstavnici kulturnih...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.