Predsednik Moldavije čvrsto za EU

Izvor: Southeast European Times, 21.Sep.2012, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Moldavije čvrsto za EU

Proevropska vlada u Kišinjevu opire se pokušajima Komunističke partije da raspiše plebiscit o ulasku u prorusku Evroazijsku uniju.

21/09/2012

Pol Čočoju za Southeast European Times iz Bukurešta -- 21.9.2012.

Odluka moldavskog predsedništva da odbaci predlog komunista kojim se poziva na referendum o pristupanju te zemlje pro-ruskoj Evroazijskoj uniji potvrdila je evropske aspiracije te zemlje, uprkos velikom pritisku Moskve na vladajuću koaliciju u >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Kišinjevu.

Komunistička partija (PCRM), glavna opoziciona stranka i najveća pojedinačna politička grupacija u moldavskom parlamentu zatražila je održavanje vanredne sednice pošto je predsednik Nikolae Timofti odbacio njihovu inicijativu ranije ovog meseca.

Predsednik parlamenta Marijan Lupu, koji je ujedno i predsednik Demokratske partije, jedne od tri proevropske stranke vladajuće koalicije, odbacio je zahtev komunista, zbog čega su ovi pozivali na Lupuovu ostavku.

„Predsednik smatra da bi održavanje takvog referenduma, koji je zasnovan na lažnim temeljima i očigledno bez ikakve perspektive, ima za cilj blokiranje procesa evropskih integracija zemlje, destabilizaciju unutrašnjopolitičke situacije i trajnu polarizaciju društva“, stoji u saopštenju moldavskog predsedništva upućenom SETimesu.

U avgustu, centralna izborna komisija Moldavije takođe je odbacila predlog komunista s obrazloženjem da je 85 odsto od 200.000 potpisa koje je ta stranka podnela u znak podrške svojoj inicijative falsifikovano.

„Tema predložena za referendum -- Pristupanje Republike Moldavije ugovorima Evroazijske ekonomske zajednice -- u suprotnosti je sa opredeljenjem naše države koje su izabrali građani na poslednjem parlamentarnim izborima i čiju je realizaciju preuzela vladajuća koalicija kao nacionalni strateški razvojni projekat“, stoji u saopštenju Predsedništva.

Najnovije ankete pokazuju da je stanovništvo podeljeno u podršci EU i proruskom projektu, koji bi trebalo da bude ekonomska kontrateža Uniji. Do sada su Rusija, Kazahstan i Belorusija ušle u pomenutu zajednicu, koju je prvi put artikulisao ruski predsednik Vladimir Putin u oktobru 2011. kada je bio premijer.

Analitičari kažu da neki Moldavci zaziru od EU zbog aktuelne ekonomske krize u Zapadnoj Evropi. „Moldavci osećaju izvestan nemir, što još mutniju čini njihovu sliku o ishodu procesa evropskih integracija“, kaže za SETimes Petru Bogatu, pisac, politički analitičar i profesor na moldavskom državnom univerzitetu.

„Ipak, i pored svega toga, nijedna politička partija nema bitniju podršku za otpor proevropskom kursu kojim je država krenula“, kaže Bogatu, aludirajući na predloženi referendum komunista. „Njihov poziv je marginalan, puki pokušaj da se podigne popularnost stranke.“

Tokom posete Moskvi prošle nedelje moldavskog premijera Vlada Filata, njegov ruski kolega Dmitri Medvedev rekao je da je Rusija spremna da razmotri ulazak Moldavije u Evroazijsku uniju samo ako se sa time složi vlada u Kišinjevu.

„Pristupanje Uniji mora da bude rukovođeno sopstvenom voljom, a ne nametnuto“, rekao je Medvedev.

U saopštenju koje je imalo za cilj da ohrabri aktuelne napore moldavske vlade, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je da bi Moldavija u roku od godinu dana mogla da potpiše Sporazum o pridruživanju sa EU.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.