Pravno obavezujući dokument sa Kosovom pominje se kao uslov za EU od 2012.

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Nov.2017, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravno obavezujući dokument sa Kosovom pominje se kao uslov za EU od 2012.

Pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije prvi put je javno pomenut u Srbiji pre više od pet godina, kada su poslanici vladajuće nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) predstavili uslove na kojima će Berlin insistirati kada je reč o napredovanju Srbije na putu ka EU, a ušao je i u pregovarački okvir EU za Srbiju usvojen u januaru 2014. godine pred formalni početak pregovora o članstvu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Prilikom posete Beogradu 13. septembra 2012, poslanik CDU Andreas Šokenhof (Sćockenhoff) je pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine naveo kao jedan od sedam uslova na čijem će ispunjenju insistirati njegova poslanička grupa u Bundestagu, u nameri da ih pretoče u zvaničan nemački stav.

Šokenhof je tada rekao i da će insistirati da ugovor Beograda i Prištine bude u pisanoj formi i da do kraja procesa pridruživanja EU svi detalji tog ugovora budu u potpunosti sprovedeni.

Nemački poslanik i blizak saradnik kancelarke Angele Merkel rekao je da zahtevi koje je predstavio na konferenciji za novinare nisu novi i da njegovi sagovornici u Beogradu nisu bili iznenađeni.

On je tada razgovarao sa tadašnjim potpredsednikom srpske vlade Aleksandrom Vučićem, ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem i predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem.

Pravno obavezujući dokument o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine ušao je u pregovarački okvir EU za Srbiju koji usvojen je 9. januara 2014, a predstavljen na prvoj međuvladinoj konferenciji 21. januara kada je Srbija i zvanično otpočela pregovore sa EU.

Tu se navodi se da će "za Srbiju od posebne važnosti biti proces normalizacije odnosa sa Kosovom".

"Ovaj proces će obezbediti da obe strane mogu da nastave svojim evropskim putem, izbegavajući da jedna drugu blokiraju u ovim naporima, i treba postepeno, do kraja pristupnih pregovora sa Srbijom, da dovede do sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, u formi pravno obavezujućeg sporazuma u nameri da će obe strane biti u stanju da u potpunosti ostvaruju svoja prava i ispunjavaju svoje obaveze", navodi se u članu 12.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je rekao da Srbija neće moći da postane članica EU bez pravno-obavezujećeg dokumenta sa Kosovom.

"Nije to pitanje priznanja nezavisnosti, niko to još ne govori na takav način, govori između redova, ali ne na taj način, ali ovo je ono što ja već sada mogu da vam kažem", rekao je Vučić na pitanja novinara o razgovorima koje je prethodnog dana vodio sa zvaničnicima EU i NATO u Briselu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pre pet godina je Nemac rekao šta se očekuje od Srbije

Izvor: B92, 17.Nov.2017

Pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije prvi put je javno pomenut u Srbiji pre više od pet godina...Tada su poslanici vladajuće nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) predstavili uslove na kojima će Berlin insistirati kada je reč o napredovanju Srbije na putu ka...

Nastavak na B92...

Dačić: Pravno obavezujući sporazum o normalizaciji sa Kosovom nije ništa novo

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Nov.2017

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da pitanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom nije novo, jer jer pokrenuto prilikom otvaranja pregovara o članstvu Srbije u EU..."Mi smo otvoreni za dijalog, ali nismo za prihvatanje jednostranih poteza",...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.