Potrebna jasna rešenja za izbegličku krizu

Izvor: Akter, 22.Okt.2015, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrebna jasna rešenja za izbegličku krizu

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da Evropska unija treba da donese konačnu odluku o rešavanju migrantske krize koju onda i Srbija može da sledi

Vučić je u Madridu novinarima rekao da će na konferenciji Evropske narodne partije (EPP) u tom gradu govoriti o situaciji u Srbiji i regionu, kao i o očekivanjima i nadanjima Srbije šta je još potrebno da uradi, ali i "onome što je još potrebno da Evropa učini ili, ponekad, ne učini prema Srbiji".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Akter <<
"Njih najviše migrantska kriza, nas najviše interesuje pitanje destabilizacije celog regiona. Naša namera je da sačuvamo stabilnost Srbije, da zadržimo kurs ekonomskih reformi i ekonomskih uspeha u godinama koje su pred nama. Da bismo to ostvarili, moramo da imamo potpuni mir, potpunu stabilnost. Zato od EU očekujemo sveobuhvatno rešenje", rekao je Vučić.

On je rekao da je današnji skup "neka vrsta pripremnog sastanka" za samit u Briselu u nedelju koji o izbegličkoj krizi organizuje Evropska komisija.

"Za nas je važno da Evropa i EU utiču na stabilizaciju regiona i da nam po tom pitanju jasno kažu šta je njihov cilj i želja i šta bi trebalo da bude naš zadatak u okviru migrantske krize, a ne da svi bauljamo i da se svi ponašamo u skladu s našim moralnim normama", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da su potrebna "jasna rešenja".

"Kada to dobijemo, Srbija će uvek biti u stanju da svoje zadatke ispuni, ali takođe Srbija će morati da štiti svoje državne i nacionalne interese ne samo po pitanju ove krize, već i po pitanju Uneska i mnogih drugih stvari. Mislim, nadam se i uveren sam da će stavovi Srbije nailaziti na sve veće i šire odobravanje i u EPP i u celoj EU", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je predsednik EPP-a Žozef Dol bio iznenađen njegovom otvorenošću i željom da kaže sve što misli i tražio da takav govor održi i pred šefovima država i vlada koji učestvuju na konferenciji.

"Oni smatraju da je Srbija mnogo toga učinila i mnogo toga se tek očekuje da napravi na tom prostoru. Mi postajemo pouzdan partner, ali ono čime mi nismo zadovoljni jeste to da ljudi ponekad u Evropi ne razumeju potrebe Srbije i ne razumeju da jedna zemlja ne može da bude ponižavana stalno a da svom narodu malo toga može da ponudi", rekao je Vučić.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.