Potpisan sporazum koji će omogućiti jeftiniji mobilni internet u romingu na Zapadnom Balkanu

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 08.Maj.2023, 08:29

Potpisan sporazum koji će omogućiti jeftiniji mobilni internet u romingu na Zapadnom Balkanu

Evropska komisija objavila je kako je 38 telekomunikacionih operatera iz EU-a i Zapadnog Balkana potpisalo sporazum kojim će roming podataka između Zapadnog Balkana i EU-a učiniti pristupačnijim za građane i kompanije u obe regije. Iako nije tačno navedeno o kojim se telekomunikacionim operaterima radi, iz samog broja jasno je da je to veći deo operetera iz EU, koji imaju i svoje podružnice na Zapadnom Balkanu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com <<

Potpisivanjem ovog sporazuma, operateri su se obvezali da značajno smanje cenu mobilnih podataka u romingu, kako za stanovnike EU koji putuju i borave u zemljama Zapadnog Balkana, tako i obrnuto.

Tako će se maksimalni maloprodajni nivoi cena (‘ograničene cene’) za 1 GB postupno smanjivati od oktobra 2023. do 2028. Sa 18 evra od 1. oktobra 2023., 14 evra od 2026. pa sve do 9 evra od 2028.

Snižavanje cena rominga između EU-a i Zapadnog Balkana od 1. oktobra ove godine doneće korist građanima i kompanijama EU-a i Zapadnog Balkana. Predani smo da učinimo sve što možemo kako bismo ubrzali stvarnu integraciju Zapadnog Balkana u naše jedinstveno tržište, istakao je komesar za proširenje Olivér Várhelyi.

Očekuje se da će uvođenje ograničenja cena smanjiti cene podatkovnog rominga za korisnike koji putuju između EU-a i zapadnog Balkana. Ovo ograničavanje cena će podstaći i pojednostaviti poslovne, kulturne, turističke i druge razmene između EU-a i zapadnog Balkana, jačajući veze između regija.

Prema informacijama koje je objavila EK, operateri trenutno rade na kreiranju proizvoda s cenom nižom od dogovorenog cenovnog limita.

Izvor: zimo

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.