Izvor: Cafe.ba, 19.Sep.2015, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postoji zabrinutost u vezi bezbjednosti

- Šef Međunarodne organizacije za migracije /IOM/ u BiH Đanluka Roko istakao je da postoji zabrinutost u vezi sa bezbjednošću kada 5.000 ljudi dnevno ulazi u neku zemlju.

"Mislim da je bezbjednost svakako jedan od aspekata kojim se jedna zemlja bavi, ali neću reći da je on primaran. Kada imate ljude koji kao izbjeglice ili migranti dolaze u jednu zemlju, uvijek postoji pitanje balansa između humanitarne pomoći i bezbjednosti", kazao je on za sarajevsko "Oslobođenje". >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba <<

Roko kaže da Mađarska, odnosno EU, još diskutuje o tome kako riješiti problem migranata.

Prema njegovim riječima, istina je da su zemlje na prvim linijama kao što su Grčka, Italija i Mađarska pod ogromnim pritiskom, tako da postoji potreba da im se da podrška.

On je napomenuo da se govori o preraspodjeli tereta unutar EU, a ukoliko se to ne desi biće teško izbjeći da države razmišljaju samo o svojim nacionalnim politikama i svojoj bezbjednosti.

Roko je naglasio da pozdravlja inicijativu ministra bezbjednosti BiH za pokretanje plana hitnih mjera istakavši da je BiH tradicionalno, nažalost zbog dešavanja u prošlosti, vrlo dobro organizovana u pružanju primarne pomoći i podrške u hitnim slučajevima.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.