Postoje jasna pravila o slobodnom kretanju u EU i svaka država članica treba da ih se pridržava

Izvor: B92, 01.Sep.2020, 21:27

"Postoje jasna pravila o slobodnom kretanju u EU i svaka država članica treba da ih se pridržava"

Evropska unija je upozorila Mađarsku da ne može da zatvori svoje granice za sve strance i da dozvoli povratak samo sopstvenim građanima.

Upozorenje je stiglo nakon što je mađarska vlada danas uvela nove mere kao odgovor na, kako je rekla, drugi talas infekcija korona virusa u Evropi.

Mađari koji se vraćaju iz inostranstva sada će morati u karantin na dve nedelje, osim ako dva puta ne budu negativni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na testu na korona virus, preneo je AP.

Gergeli Gulias, šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana izjavio je da stranci ne mogu da uđu u zemlju osim u opravdanim slučajevima.

On nije detaljno objasnio koji su to slučajevi.

Portparol Evropske komisije Kristijan Vigand rekao je novinarima da ne može biti diskriminacije među građanima EU kada su u pitanju ograničenja putovanja.

"Postoje jasna pravila o slobodnom kretanju u Evropskoj uniji i svaka država članica treba da ih se pridržava", istako je on.

U Mađarskoj je, za razliku od zemalja poput Španije i Francuske, registrovano samo 616 smrtnih slučajeva od korona virusa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.