Postignut dogovor o prelazima (IBM), platforma sutra pred opozicijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2012, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postignut dogovor o prelazima (IBM), platforma sutra pred opozicijom

BRISEL -

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izrazila je danas zadovoljstvo rezultatima sastanka radnih grupa Beograda i Prištine za primenu sporazuma o prelazima (IBM). Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovaraće sutra u zgradi Predsedništva sa predstavnicima opozicionih političkih stranaka o nacrtu platforme za rešenje problema Kosova i Metohije.

Ešton >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je "zadovoljna rezultatima radne grupe o prelazima, u okviru koje su dve strane juče postigle dogovor o pitanjima vezanim za sprovođenje IMB", saopštio je njen portparol Mihael Man.

Dačić sa Tačijem 17. januara, još dva prelaza do kraja godine

Navodeći da se 10. januara nastavlja tehnički dijalog o tim pitanjima, uoči sastanka 17. januara premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija, Man je naveo da Eštonova očekuje da jučerašnji dogovor omogući nesmetano funkcionisanje dva prelaza, otvorena 10. decembra, kao i otvaranje još dva prelaza do kraja godine.

Radne grupe Beograda i Prištine postigle su sinoć u Briselu saglasnost o naplati carina na integrisanim prelazima na administrataivnoj liniji i sporazum će početi da važi od četvrtka, 20. decembra, rekao je sinoć šef beogradskog pregovaračkog tima Dejan Pavićević.

"Roba će se pregledati radi statistike, ne radi carine"

"Vozila sa robom na koju se ne plaća akciza moći će bez carinjenja da ulazi na sever Kosova, kao i akcizna roba do tri i po tone", izjavio je novinarima Pavićević nakon maratonskih razgovora koji su, kako je rekao, počeli još pre sedam dana.

Pavićević je rekao da će se na prelazima pregledati dokumentacija o robi koja se prevozi, ali isključivo radi statistike, a ne radi carine.

On je kazao da je postignut dogovor da sporazum počinje da važi od 20. decembra u osam ujutru.

Vulin: Dogovor o carini ili prekid Sporazuma

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin rekao je danas u Ibarskom Kolašinu da se mora sprovoditi dogovor o nenaplaćivanju carina i poreza na prelazima Brnjak i Jarinje.

Ukoliko ne bude tako, onda neće biti sprovođen ni Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima, ukazao je Vulin.

"Dogovor o nenaplaćivanju carina su postigli premijer Srbije Ivica Dačić, i Hašim Tači i to se mora sprovoditi, a ako se to ne desi neće biti sprovođen ni Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima. Tako će biti dok ekspertske grupe završe svoj posao", rekao je Vulin.

Pavićević je naglasio da je ovim samo potvrđen sporazum koji je postignut prilikom poslednje runde političkog dijaloga između premijera Ivice Dačića i predsednika kosovske vlade Hašima Tačija 7. decembra u Briselu.

Pavićević je takođe rekao da je bilo vođeno računa o interesima Srba na severu, ali i o mogućnostima zloupotreba slobodnog uvoza robe.

"Ukoliko sa druge strane bude bilo opstrukcije, spremni smo da suspendujemo sporazum o integrisanim prelazima", rekao je Pavićević.

Nikolić sutra sa opozicijom o platformi

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovaraće sutra u zgradi Predsedništva sa predstavnicima opozicionih političkih stranaka o nacrtu platforme za rešenje problema Kosova i Metohije.

Nikolić će se u odvojenim susretima sastati sa predsednikom Demokratske stranke Draganom Đilasom, zatim sa predsednikom Demokratske stranke Srbije Vojislavom Koštunicom, predsednikom Liberalno-demokratske partije Čedomirom Jovanovićem i sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom.

Sastanci će početi od 12 sati, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Ružić: Platforma treba da korespondira sa Ahtisarijevim planom

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Branko Ružić izjavio je danas da očekuje da platforma o Kosovu i Metohiji uskoro, možda ove nedelje, bude predstavljena šefovima poslaničkih grupa, i istakao da sve mora da se učini "brzo, ali ne i brzopleto".

Ružić je, gostujući na Televiziji B92, rekao da platforma mora da "odiše refleksijom realnog stanja na terenu i državotvornim karakterom".

"Govorim o realnosti na terenu, a ne o Ustavu", ukazao je on i dodao da "ne treba zabijati glavu u pesak", već uvažiti različitosti, jer je Srba na jugu mnogo više nego Srba na severu Kosova i Metohije, a treba voditi računa o manastirima...

"To su teme koje su delom bile i u Ahtisarijevom planu i mislim da sada ta platforma treba da korespondira sa elementima tog plana i da se napravi na korist srpske zajednice na Kosovu i Metohiji", naglasio je on.

Predsednik Srbije juče je o nacrtu platforme razgovarao sa ambasadorima zemalja EU, a u ponedeljak sa ambasadorima Rusije, Kine i Velike Britanije.

Šef Delegacije EU ambasador Vensan Dežer je izjavio da je Nikolić obavestio ambasadore zemalja EU o novoj platformi o Kosovu.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je pre dva dana da Srbija u dijalogu sa Prištinom i EU, ukoliko ne postoji volja da se problem Kosova i Metohije trajno reši, mora imati predloge koji će ići u susret zaštiti interesa Srba u pokrajini.

Odgovarajući na pitanja novinara povodom pisanja medija da Srbija traži neku vrstu entiteta za Srbe na KiM, Dačić je rekao da je ono što se pojavilo u medijima deo celokupnog razmišljanja, koje treba proveriti sa međunarodnom zajednicom i političarima u Srbiji.

Politika: Predlog platforme - Ahtisari plus

Današnja "Politika" piše da je predlog platforme koji se nezvanično pojavio kao "jedno od rešenja" zapravo plan "Ahtisari plus", i podseća da su još od prošle godine zemlje koje podržavaju nezavisnost Kosova izašle sa "kompromisnim" rešenjem, odnosno unapređenim setom prava koja bi se dala Srbima severno do Ibra.

List podseća da Ahtisarijev plan, koji nije prihvaćen u Savetu bezbednosti UN i koji su Srbi odbili, predviđa koje će "paralelne - srpske" institucije funkcionisati na severu Kosova, a način na koji će se to odvijati biće predmet razgovora Beograda i Prištine i predstavlja plan "Ahtisari plus".

"Problem je što niko ni zvanično ni nezvanično, ne kaže u medijima da autonomija za sever Kosova i Metohije, ma kojeg stepena bila, podrazumeva da je to autonomija u okviru granica samoproglašene nezavisnosti Kosova", piše Politika.

Trajković: Autonomija Severa korak ka nezavisnom Kosovu

Lider Srpskog pokreta otpora (SPOT) Momčilo Trajković smatra da će pravljenje kompromisa bez rezultata na severu Kosova i Metohije voditi ka gubitku svega.

"Ako Srbija ne priznaje nezavisno Kosovo, ne razumem od koga onda traži autonomiju, odnosno model Republike Srpske. O tome može samo da se razgovara ako se polazi od pozicije nezavisnog Kosova, u kome se želi autonomija Severa. Zašto bi Beograd razgovarao o teritoriji koju kontroliše sa onima koje ne priznajemo? Ako je to tako, onda je to prvi korak ka nezavisnom Kosovu, naredni korak je priznanje ili podela. To što oni nude, to je nešto nejasno, u vazduhu", istakao je on u intervjuu frankfurtskim "Vestima", komentarišući nezvanična saznanja o sadržaju platforme za Kosovo i Metohiju.

Trajković kaže da prvo Beograd treba da ubedi međunarodnu zajednicu i Albance da ne priznaje Kosovo.

"Dakle, ključan je status. Ako premijer Ivica Dačić kaže da on hoće da konačno reši problem Kosmeta, onda mora da rešava status. A ovo što se nudi nije rešenje", objasnio je on.

Trajković na Merdaru: Reč je o klasičnoj granici koje su srpske vlasti priznale u Briselu

U vezi integrisanih prelaza Trajković je ocenio da su oni rezultat nezrele politike.

"Upravo sam prešao Merdare i to je granica, kao i na Jarinju. Reč je o klasičnoj granici koje su srpske vlasti priznale u Briselu. Čak i da je nazovemo linijom, kod Jarinja su kosovske vlasti i Euleks, koji je deo kosovske politike. Ako se na severu prave kompromisi, i to bez rezultata, i sve to se pomeša sa gladnom Srbijom, mi smo sve izgubili. Šta možemo da dobijemo? To je katastrofalna politika koja pravi neponovljive greške, što je činio i raniji pregovarač Stefanović. Sve ovo kažem u nadi da ih podstaknem da razmisle malo šta rade", kaže on.

Za Srbe ispod Ibra, prema Trajkovićevim rečima, nema odgovora. On ističe da Beograd ne može sa njima da kalkuliše kao sa Srbima sa severa.

"Mora da postoji rešenje za celinu problema koji ne može da se rešava ako Srbima južno od Ibra nije interesantan Sever, ili ako ovi sa Severa misle da Srbi južno od Ibra nisu važni. Beograd mora da nađe sveobuhvatno rešenje koje će izneti ljudi koji žive na Kosmetu kroz strategiju koja podrazumeva Pokret za Kosovo i Metohiju, državni savet i državni fond koji će okupljati sve Srbe na KiM", naglasio je on.


Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vulin: Nikolić u petak sa Srbima sa KiM

Izvor: Press, 19.Dec.2012

Nikolić će o nacrtu platforme za Kosovo i Metohiju sutra razgovarati sa predstavnicima opozicije, a Vulin je izrazio očekivanje da će se tu pokazati nacionalno jedinstvo, da će svi moći da zanemare svoje ideološke razlike, trenutne političke interese i reći da nema ništa preče i značajnije.. Hajde...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.