Postavljen Srpski zid plača i istine kao inicijativa za muzej genocida nad Srbima (FOTO)

Izvor: KMnovine.com, 08.Jul.2015, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postavljen Srpski zid plača i istine kao inicijativa za muzej genocida nad Srbima (FOTO)

Dobro poznato platno sa likovima ubijenih Srba na Kosovu i Metohiji tokom 1998. i u godinama posle toga, od sada će se zvati Srpski zid plača, istine i pravde, rekao je danas Simo Spasić, predsednik Udruženja porodica žrtava sa KiM.


   
Ispred Skupštine Srbije postavljeni su panoi za podsećanje na stradanja Srba koja "ne zaslužuju" pamćenje u očima Međunarodne zajednice, EU, NATO i Sad... Valjda zbog savesti. Foto: Srđan >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << Krunić    
Po najavljenom dolasku na plato isred Narodne Skupštine Spasić je postavio platna sa likovima žrtava između dva jarbola ali mu je obezbeđenje skrenulo pažnju da to ne može da stoji tako.

Nakon toga Spasića je u Skupštini primio šef poslaničke grupe SNS, Zoran Babić, koji mu je obećao da će JKP Beograd za ovu priliku Udruženju ustupiti metalne držače za "Zid plača". Posle nekoliko sati to je i ispunjeno i dok ovo javljamo držači se montiraju.


   
Postavljanje panoa na metalne držače koje je JKP ustupila Udrućenju za ovu priliku / foto: Stevo Mrđen    

Na kratkoj konferenciji za štampu koju je održao ispred Skupštine danas, Spasić je medijima predstavio tri cilja koja u ovom trenutku Udruženje ima a koji su zadati sa namerom da se žrtvama oda pošta za njihovo stradanje a da članovi porodica srpskih stradalnika konačno saznaju istinu o njiovim sudbinama i da oni, eventualno preživeli, budu oslobođeni.

Ovo Udruženje zahteva:

1. da se platno na kome su odštampani likovi preko 2000 ubijenih Srba i jedan broj nealbanaca od sada zove "Srpski zid plača, istine i pravde".

2. Zahtev za lokaciju i projekat izgradnje muzeja genocida nad Srbima tokom poslednjih ratova ali i ranije.

3. Insistira se na konačnoj i sveobuhvatnoj pravdi za sve srpske žrtve sa Kosova i Metohije.
Konferencija za novinare je bilo izuzetno dobro posećena i prisustvovali su joj predstavnici Tanjuga, Studija B, drugi domaći kao i primetan broj stranih novinara i ekipa.


   
Lozanka Radoičić, majka srpskog vojnika stradalog na Košarama / Foto: Srđan Krunić    


   
Simo Spasić, predsednik udruženja čija su dva brata kidnapovana / Foto: Srđan Krunić    


   
U razgovoru sa novinarima / Foto: Srđan Krunić    



Aleksandar Vučić najavio potpisivanje zahteva za izgradnju muzeja genocida nad Srbima

Udruženje ubijenih i kidnapovanih policajaca, vojnika i civila sa Kosova i Metohije tokom sukoba 1998. godine, zatim u ratu 1999. kao i periodu okupacije od strane NATO-a i Međunarodne zajednice, dobilo je dozvolu za održavanje skupa od nadležnih organa i to u trajanju od danas, 08. pa sve do 15. jula.

Shodno sa tim i likovi srpskih žrtava biće izloženi sve vreme pa i tokom antidržavne akcije #7000 kada se očekuje okupljanje nekolicine zapadnih plaćenika u formi novinara i navodnih boraca za ljudska prava, koji zastupaju jednostrani stav da su Srbi genocidni, ignorišu sve srpske žrtve a tuđe ističu i uglavnom brojeve preuveličavaju.

Spasiću je, ispred Udruženja porodica žrtava, jedna od namera i ta da ukaže na stradanje srpskog naroda i istakne i razobliči antikampanju koja se vodi decenijama protiv države Srbije i svih Srba.


   
Foto: Stevo Mrđen / KM Novine    

Zato će sve vreme na ovom mestu biti prikupljani potpisi kojima se želi izdejstvovati lokacija za muzej genocida nad Srbima. Kako Spasić tvrdi, potpis i podršku za ovaj projekat najavio je i Predsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić.

Udruženje je organizovalo stražu koja će izložene predmete čuvati neprekidno 24 časa tokom čitavog trajanja ovog skupa a nju će činiti članovi udruženja, porodice žrtava kao i volonteri.

Istovremeno, spomenik koji bi ukazivao na stradanje srpskih civila, ratnika i države zahtevaju i srpska dijaspora kao i udruženja veterana i boraca proteklih ratova.


Foto: Srđan Krunić, Stevo Mrđen / KM Novine
Tekst: Ivan Maksimović



Izvor: KM Novine    ::   © 2015   ::    Molimo za navođenje izvora


Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.