Poručili Kurtiju: Ako ne slušaš savete svojih prijatelja...

Izvor: B92, 20.Jun.2023, 23:38

Poručili Kurtiju: Ako ne slušaš savete svojih prijatelja...

Ambasadori Nemačke i Francuske u Prištini, Jern Rode i Olivije Gero, potvrdili su da postoji zahlađenje odnosa između prištinske vlade i EU.

Kako su rekli, Aljbinu Kurtiju su poručili da će, ako ne sluša savete svojih prijatelja — sam ići putem koji je odabrao.

Rode je naveo da su nemački kancelar Olaf Šolc, predsednik Francuske Emanuel Makron i italijanski premijer Đorđa Meloni pisali Kurtiju sa molbom da posluša njihov savet, što on, kako su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konstatovali, nije uradio.

"Nije dobro ići sam. Od 1999. godine smo uz Kosovo, a Nemačka je, takođe, dala podsticaj Prištini u Savetu Evrope. Kako Kosovo da ide napred ako imamo zahlađenje odnosa koji moraju iznova da se usklade", rekao je Rode.

Prema njegovim rečima, jasno je da dolazi do zahlađenja odnosa sa prištinskom vladom.

"Mi postavljamo zahteve, a oni ih ne čuju, stoga nam je potreban državnik, a ne onaj koji sve vreme priča o ratu", istakao je Rode.

Ambasador Francuske Gero je rekao da bi Priština trebalo da bude praktičnija i konstruktivnija.

"Verujem da bi kosovska vlada mogla više da nas sasluša i da bude manje usamljena. Bili smo najbolji prijatelji i verujem da ćemo i dalje biti", kazao je Gero u zajedničkom intervjuu sa nemačkim kolegom za RTK, preneo je portal Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

OVO SE KURTIJU NEĆE DOPASTI! Nemački i francuski ambasador mu uputili jasnu poruku: Treba nam državnik, a ne ratni huškač

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jun.2023, 08:13

Ambasadori Nemačke i Francuske u Prištini, Jorn Rode i Olivije Gero, navode da postoji zahlađenje odnosa između vlade privremenih prištinskih institucija i Evropske unije...Rode je u emisiji "RTK Prime", naveo da su nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron i italijanska...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.