Portugalija: Borba protiv 250 šumskih požara

Izvor: RTS, 13.Avg.2017, 21:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portugalija: Borba protiv 250 šumskih požara

Više od 4.000 vatrogasaca bori se sa 250 šumskih požara širom Portugalije, koja je zatražila i pomoć od Evropske unije u savladavanju vatrene stihije koja preti da se proširi s obzirom na najavljene visoke temperature narednih dana.
Portparolka agencije za civilnu zašitu Patrisija Gaspar izavila je da je u subotu u Portugaliji izbilo 268 požara, što je najveći broj požara u jednom danu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Time je oboren "rekord" od 220 požara, koliko ih je izbilo u petak.
Gaspar je istakla da vremenske prilike ne idu naruku vatrogascima koji pokušavaju da lokalizuju požare.
"Znamo da ljudski faktor stoji iza više od 90 odsto požara, bilo da je u pitanju namerno izazivanje ili nemar. I jedno i drugo je krivično delo", kazala je Gaspar, preneo je AP.
Izuzetno suvo i toplo vreme dovelo je do dosad najgorih požara u Portugaliji početkom leta, pri čemu je 64 ljudi poginulo, a vatra se ponovo razbuktala proteklih nedelja s pristizanjem novog talasa vrućine, navodi Rojters.
Ministarka unutrašnjih poslova Konstansa Urbana de Sousa rekla je da je upućen poziv EU zbog zabrinutosti da bi visoke tempereture i jaki vetrovi narednih dana mogli da povećaju broj požara.
Prema njenim rečima, Portugal je od EU zatražio vatrogasne avione i vatrogasce, u okviru evropskog mehanizma za saradnju u borbi protiv požara.
Središnja oblast Koimbra proglasila je vanredno stanje zbog požara, kao i četiri manje opštine u tom regionu.
Prema podacima EU, više od 140.000 hektara šume izgorelo je ovog leta u Portugaliji, što je najmanje tri puta više u poređenju s prosečnom štetom od požara u proteklih 10 godina.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

GORI JUG EVROPE Borba protiv 250 šumskih POŽARA u Portugalu, evakuacija sela kod ATINE

Izvor: Blic, 14.Avg.2017, 08:56

Visoke temperature i suv vazduh doveli su do novih požara na jugu Evrope, a najviše su na udaru Portugal, Grčka i Korzika..Na francuskom ostrvu Korzika je zbog požara evakuisano oko 1.000 ljudi. Požari su počeli u četvrtak, prenose lokalni mediji...250 požara u Portugalu..Više od 4.000 vatrogasaca...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.