Portugalija: Borba protiv 250 šumskih požara

Više od 4.000 vatrogasaca bori se sa 250 šumskih požara širom Portugalije, koja je zatražila i pomoć od Evropske unije u savladavanju vatrene stihije koja preti da se proširi s obzirom na najavljene visoke temperature narednih dana.

Portparolka agencije za civilnu zašitu Patrisija Gaspar izavila je da je u subotu u Portugaliji izbilo 268 požara, što je najveći broj požara u jednom danu.

Time je oboren "rekord" od 220 požara, koliko ih je izbilo u petak.

Gaspar je istakla da vremenske prilike ne idu naruku vatrogascima koji pokušavaju da lokalizuju požare.

"Znamo da ljudski faktor stoji iza više od 90 odsto požara, bilo da je u pitanju namerno izazivanje ili nemar. I jedno i drugo je krivično delo", kazala je Gaspar, preneo je AP.

Izuzetno suvo i toplo vreme dovelo je do dosad najgorih požara u Portugaliji početkom leta, pri čemu je 64 ljudi poginulo, a vatra se ponovo razbuktala proteklih nedelja s pristizanjem novog talasa vrućine, navodi Rojters.

Ministarka unutrašnjih poslova Konstansa Urbana de Sousa rekla je da je upućen poziv EU zbog zabrinutosti da bi visoke tempereture i jaki vetrovi narednih dana mogli da povećaju broj požara.

Prema njenim rečima, Portugal je od EU zatražio vatrogasne avione i vatrogasce, u okviru evropskog mehanizma za saradnju u borbi protiv požara.

Središnja oblast Koimbra proglasila je vanredno stanje zbog požara, kao i četiri manje opštine u tom regionu.

Prema podacima EU, više od 140.000 hektara šume izgorelo je ovog leta u Portugaliji, što je najmanje tri puta više u poređenju s prosečnom štetom od požara u proteklih 10 godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво