Popović: Srpski proizvođači ugroženi nekontrolisanim uvozom iz EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Maj.2015, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popović: Srpski proizvođači ugroženi nekontrolisanim uvozom iz EU

Predsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović izjavio je danas da Ministarstvo poljoprivrede treba što hitnije da pokrene razgovore sa EU oko preispitivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju (SSP), kako bi se zaustavio nekontrolisan i prekomeran uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz evropskih zemalja na srpsko tržište.

"Sankcije izmedju Brisela i Moskve naterale su proizvođače >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << iz EU da viškove mleka i mlečnih proizvoda sa tržišta EU preusmeravaju na tržište Srbije", rekao je Popović za B92 i naglasio da ako Ministarstvo poljoprivrede hitno ne reaguje, "to preti da potpuno uništi domaće proizvođače mleka".

On je naglasio da Srbija ima pravo da traži preispitivanje SSP na osnovu više članova sporazuma (članovi 18, 32, 40 i 41), koji omogućavaju da se aktiviraju zaštitne mere protiv uvoza iz EU po "dampinskim" cenama.

"Zbog 15 puta većih subvencija maloprodajne cene mleka iz EU niže su od proizvožačkih cena u Srbiji", rekao je Popović.

On je naveo podatke koju pokazuju da je u poslednjih nekoliko meseci uvoz mleka i mlečnih proizvoda iz EU u Srbiju porastao za šest puta, a da je samo uvoz sira trapista porastao 300 odsto.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.