Popov: Imali smo arogantnu vladu

Izvor: B92, 02.Jul.2012, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popov: Imali smo arogantnu vladu

Beograd -- Imali smo arogantnu, nadmenu vladu koja je verovala da će ostati na vlasti zauvek jeftitim trikovima, smatra analiticar, doktor filozofije Nebojša Popov.

"Jedan od njenih vodja je rekao da treba da budu na vlasti sve dok Srbija ne postane članica EU. Niko ne zna kada će se to desiti, tako da je njihova vladavina trajala mogla dugo, dugo vremena", rekao je Popov.

"Mislim da je glavna stvar koja se desila sledeće: snažna koalicija sa Demokratskom strankom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na čelu, bila je dominantna političkom scenom tokom protekle decenije i izgubila je dominaciju od druge grupe, okupljene oko Srpske napredne stranke, koja je pokušavala da stigne do vrha dugi niz godina i da je konačno uspela", kaže Popov.

Postoji realnost izmedju ove dve stvari - biti poražen i pobediti, što nije bilo pravilno artikulisano, dodao je on. Popov kaže da su izborni rezultati naša realnost i da nije teško uočiti da su izborne aktivnosti naših političara bile lišene izvesnih poimanja realnosti.

Takodje, on je istakao činjenicu da gotovo niko od njih nije govorio o kulturi.

"Drugo, najveći problem ove zemlje je uništavanje privrede, vrsta deindustrijalizacije, problematična privatizacija i ogroman porast broja nezaposlenih, koji danas iznosi skoro milion ljudi", nveo je Popov. Na pitanje koje druge aspekte su zanemarili oni koji su se borili za vlast na izborima u maju, Popov je rekao da oni nisu uspeli da razgovaraju o nasilju.

Prema njemu, nakon nevidjenog nasilja u ratovima 90-ih godina, uključujući i NATO bombardovanje, "nasilje je preuzelo skoro sve oblasti života".

On je kao najvidljivije oblike nasilja istakao nasilje koje se odvija oko fudbalskih stadiona, zatim tu je nasilje u porodici a ima ga i u oblastima kao što su afere i skandali i kasnija hapšenja.

Čak i tokom poslednjih izbora bili smo svedoci nekoliko spektakularnih hapšenja koja je redovno komentarisao šef srpske policije i Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, naveo je Popov.

"Jedan od tih vidova nasilja je nešto što možemo nazvati preventivno nasilje, što je postalo veoma indikativno. Najočigledniji primer ove vrste nasilja je hapšenje grupe anarhista pre skoro dve godine pod monstruoznim optužbama da su teroristi, što je moglo dovesti do izricanja teških kazni. U medjuvremenu, ove optužbe su otpale, a oni su oslobodjeni iz zatvora. To sada nestaje, dok se druga nova afera ne pojavi. Tim problemima se nije bavio nijedan političar koji je učestvovao na izborima", kazao je Popov.

Što se tiče medija u Srbiji, Popov kaže da je prvi njihov zadatak, i zadatak intelektualaca, da odbace predstavu o tome da se najveći problemi našeg društva tretiraju kao poverljive informacije.

Popov je bio osnivač UJDI-ja, prve demokratska političke organizacije u Jugoslaviji. Bio je predsednik Republikanskog kluba i član Glavnog odbora Gradjanskog saveza Srbije.

Najveći deo svojih profesionalnih, političkih i kulturnih aktivnosti Popov realizuje u listu "Republika", čiji glavni urednik postaje 1990. godine. Popov je za uredjivanje i pisanje u ovom listu dobio više uglednih nagrada, kao što su nagrada "Dušan Bogavac" za etičnost i hrabrost, priznanje Centra za antiratnu akciju, čiji je takodje bio osnivač; dobio je i nagradu za novinarstvo medjunarodne organizacije novinara SEEMO i proglašen je "vitezom poziva".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Srpska Napredna Stranka

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Popov: Imali smo arogantnu vladu

Izvor: Akter, 02.Jul.2012

Doktor filozofije Nebojša Popov ocenio je da je Srbija imala "arogantnu, nadmenu vladu koja je verovala da će ostati na vlasti zauvek jeftinim trikovima"

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.