Pomoć EU Albaniji u upravljanju granicama, model za region

Izvor: RTS, 12.Feb.2018, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć EU Albaniji u upravljanju granicama, model za region

Evropska unija saopštila je da je postigla sporazum o pružanju pomoći Albaniji u upravljanju granicama i raspoređivanju timova u toj zemlji kako bi se odgovorilo na potencijalni priliv migranata.
Komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos, koji boravi u poseti Albaniji, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pohvalio je tu zemlju za postizanje sporazuma koji će, kako je istakao, "služiti kao model za slične dogovore... sa drugim partnerima na Zapadnom Balkanu", prenosi AP.
Ovaj sporazum, prvi u regionu, "dodatno će povećati bezbednost na spoljnim granicama EU", saopštila je Evropska komisija.
Taj sporazum sada treba da odobre države članice EU, a potom da ih potpišu obe strane, pre nego što Evropska agencija za granice i obalsku stražu može da izvede operativne aktivnosti i rasporedi timove u Albaniji, navodi američka agencija.
Albanija, koja je 2014. godine stekla status kandidata za članstvo u EU, nada se da će ove godine početi pregovore o članstvu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Avramopulos: EU će pomoći Albaniji u upravljanju granicom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Feb.2018

Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos izjavio je danas u Tirani da je postignut dogovor sa Albanijom o upravljanju granicom gde će biti raspoređeni timovi u slučaju eventualnog priliva migranata.   Avramapulos je pozdravio postizanje dogovora sa Albanijom navodeći da bi to trebalo da...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.