Poljska vlada namerava da ograniči pristup kontracepciji

Izvor: RTS, 15.Feb.2017, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska vlada namerava da ograniči pristup kontracepciji

Poljska konzervativna vlada saopštila je da namerava da ograniči pristup kontraceptivnim pilulama koje se uzimaju "jutro posle", u katoličkoj zemlji koja već ima jedan od najstrožih zakona o abortusu u EU.
Portparol poljske vlade Rafal Bošenek je za poljsku televiziju TVN24 rekao da se pilule za kontrolu rađanja mogu uzimati samo na recept i da smatraju da tu ne bi trebalo da bude izuzetka. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Vlada na čelu sa Partijom prava i pravde (PiS) usvojila je u utorak nacrt zakona u tom cilju, a nacrt tek treba da odobri parlament, prenosi AFP.
Pilule koje se uzimaju ujutro nakon seksualnog odnosa u Poljskoj su bile dostupne bez recepta od 2015, u skladu sa evropskim zakonom.
"Ovaj nacrt zakona ograničava reproduktivna prava žena", rekla je Katarina Labec iz Saveza za žene i planiranje porodice, koji se zalaže za slobodan izbor žena.
Izrazila je bojazan da je reč o još jednoj restriktivnoj meri i da će ih uslediti još.
PiS je prošle godine pokušala da ograniči ionako restriktivan zakon o abortusu, ali je odustala od toga pod pritiskom desetina hiljada žena koje su protestovale širom zemlje.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

RIGOROZAN ZAKON U POLJSKOJ: Pilule za ''jutro posle'' mogu samo uz dozvolu lekara

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Feb.2017

Ograničen pristup kontraceptivnim pilulama..Poljska konzervativna vlada saopštila je danas da namerava da ograniči pristup kontraceptivnim pilulama koje se uzimaju "jutro posle", u katoličkoj zemlji koja već ima jedan od najrestriktivnijih zakona o abortusu u EU...- Pilule za kontrolu rađanja mogu...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.