Poljska: EU bi mogla da razvije odgovarajuće mehanizme uz pomoć kojih bi zavisnost Belorusije od Rusije bila manja

Izvor: Vostok.rs, 20.Avg.2020, 09:43

Poljska: EU bi mogla da razvije odgovarajuće mehanizme uz pomoć kojih bi zavisnost Belorusije od Rusije bila manja

Poljski premijer Mateuš Moravecki izjavio je po završetku samita Evropske unije da bi EU mogla da pomogne Belorusiji da smanji energetsku zavisnost od Rusije.
„Privreda Belorusije se u velikoj meri oslanja na kupovinu sirovina iz Rusije po cenama koje su, može se reći, povlašćene. Barem je tako bilo donedavno. I postepena izmena tog privrednog modela u značajnoj meri je dovela do ekonomskog slabljenja Belorusije“, rekao je Moravecki. "To su značajni gubici za Belorusiju, ali istovremeno i mogućnost da joj EU pruži pomoć, koja za uniju u celini ne predstavlja veoma ozbiljne troškove, a mogla bi u isto vreme da bude veoma važan faktor za stabililizaciju situacije u Belorusiji." Kako je rekao, EU bi mogla da „razvije odgovarajuće mehanizme uz pomoć kojih bi zavisnost Belorusije od Rusije bila manja“. „To je u interesima Belorusije, kao i u interesima Poljske i EU“.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.