Podrška ekonomskom osnaživanju žena, uručeni ugovori za četiri organizacije

Izvor: RTS, 11.Jun.2020, 13:19

Podrška ekonomskom osnaživanju žena, uručeni ugovori za četiri organizacije

Srbija će, kao zemlja koja je u pristupnom procesu EU, nastaviti da prati i podržava sve evropske trendove u pogledu rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena u svim aspektima, izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.
Jadranka Joksimović je najavila da će kroz IPA 2019 biti izdvojeno dodatnih dva miliona evra >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za unapređenje rodne ravnopravnosti i projekte osnaživanja žena u Srbiji.

"Ženama otvaramo prostor u javnoj sferi, ali je u porodici još uvek mnogo obaveza i tereta na njima. Žene u Srbiji se često odriču dela svog nasledstva – zemlje ili imovine, a to je kapital sa kojim žena može, i kroz ovakve projekte, da osnaži sebe i stekne svoju nezavisnost", rekla je Joksimovićeva.
Ministarka Joksimović je sa potpredsednicom Vlade i predsednicom Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zoranom Mihajlović uručila ugovore o realizaciji projekata ekonomskog osnaživanja žena za četiri nevladine organizacije, u vrednosti od 16 miliona dinara koji su bili podržani iz paketa IPA 2016 za Srbiju.
Izrazila je zadovoljstvo što se tri godine konkretnim projektima iz fondova Evropske unije podržavaju žene u Srbiji i najavila da će kroz IPA 2019 biti izdvojeno dva miliona evra za unapređenje politike rodne ravnopravnosti.
Kako je navela, projekat osnaživanja žena u Srbiji sprovodi već nekoliko godina i da je prva komponenta jačanje institucija i sprovođenje svih politika rodne ravnopravnosti, dok je Ministarstvo za evropske integracije bilo zaduženo za to da se, istakla je Joksimović, politika rodne ravnopravnosti uvrsti u planiranje IPA fondova i drugih fondova EU.
Podsetila je da je nedavno raspisan javni poziv za IPARD program za podršku poljoprivrednim projektima i održivom turizmu u ruralnim područjima i pozvala je žene koje imaju zemlju ili određenu nepokretnost da konkurišu za sredstva koja bi im pomogla pokretanju "malog biznisa" u turizmu ili poljoprivedi.
Joksimovićeva je naglasila da će Srbija nastaviti da prati i podržava evropske trendove u pogledu rodne ravnopravnosti, koji su u skladu sa Strategijom za rodnu ravnopravnost 2020-2025, koju je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila prošle godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.