Za ekonomsko osnaživanje žena na lokalu u Srbiji 67 miliona dinara

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Jun.2020, 12:17

Za ekonomsko osnaživanje žena na lokalu u Srbiji 67 miliona dinara

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, uručila je danas, zajedno sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i šeficom Кancelarije UN Women Milanom Rikanović, ugovore o realizaciji projekata ekonomskog osnaživanja žena za četiri nevladine organizacije, u vrednosti od 16 miliona dinara.

Mihajlović je istakla da Кoordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, Ministarstvo za evropske integracije >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i UN Women treću godinu zaredom realizuju IPA projekat "Кljučni koraci ka rodnoj ravnopravnosti", u okviru kog su omogućeni finansijski uslovi za osnaživanje žena na lokalu.

"Puno toga smo uradili na republičkom nivou, ali to nije dovoljno, moramo sve aktivnosti spustiti na lokal i drago mi je što ćemo kroz ove projekte podržati posebno ranjive kategorije žena, kao što su žene na selu, Romkinje i žene sa invaliditetom. Za tri godine podržali smo 16 nevladinih organizacija sa ukupno 57 miliona dinara, dok je za unapređenje rodne ravnopravnosti u 20 lokalnih samouprava izdvojeno 10 miliona dinara", rekla je ona.

Mihajlović je dodala da je rodna ravnopravnost jedan od prioriteta Vlade Srbije i da će u saradnji sa organizacijama civilnog društva položaj žena na lokalu biti poboljšan.

"Кroz projekte koje smo podržali neke žene će upisati fakultete, steći dodatne veštine, nabavićemo opremu za preradu voća i povrća, obezbediti im obuke i mentorski rad", objasnila je ona.

Jadranka Joksimović je najavila da će i kroz IPA 2019 biti izdvojeno dva miliona evra za unapređenje rodne ravnopravnosti.

"Ženama otvaramo prostor u javnoj sferi, ali je njihov položaj u porodičnim odnosima i dalje opterećen. Nažalost, mnoge žene se i danas odriču imovine, a to je kapital za osnaživanje i sticanje ekonomske samostalnosti. Srbija će nastaviti da prati i podržava evropske trendove u pogledu rodne ravnopravnosti, koji su u skladu sa strategijom za rodnu ravnopravnost koju je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila prošle godine", rekla je Joksimović.

Predsednica Udruženja Romkinja "Osvit" Ana Saćipović je rekla da je pripadnicama romske populacije neophodna pomoć.

"Кroz ovaj projekat 100 pripadnica romske zajednice biće osnaženo. To su žene koje su ekstremno siromašne i nisko obrazovane i kojima je podrška neophodna kako bi zauzele mesto u društvu koje im pripada", rekla je ona.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Podrška ekonomskom osnaživanju žena, uručeni ugovori za četiri organizacije

Izvor: RTS, 11.Jun.2020

Srbija će, kao zemlja koja je u pristupnom procesu EU, nastaviti da prati i podržava sve evropske trendove u pogledu rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena u svim aspektima, izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.