Podrška Letonije Srbiji za otvaranje poglavlja

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Dec.2014, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška Letonije Srbiji za otvaranje poglavlja

Letonija, koja 1. januara preuzima predsedavanje EU, učiniće sve kako bi bila otvorena neka poglavlja u pristupnim pregovorima između Srbije i EU, poručeno je danas iz Rige, gde je prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić razgovarao s letonskim državnim vrhom.

Dačić se u Rigi sastao s premijerkom Letonije Laimdotom Straujumom, predsednicom Parlamenta Inarom Munierce >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i ministrom spoljnih poslova Edgarsom Rinkevičsem.

"Letonija će učiniti sve kako bi EU i Srbija počele pristupne pregovore o nekoliko poglavlja", izjavio je Rinkevičs na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka s Dacicćem.

"Moramo, naravno, da sačekamo stav Evropske komisije, ali smatramo da će tokom našeg predsedavanja biti prilika za pravu saradnju", dodao je on.

Ministar Dačić je zahvalio Rigi na stalnoj podršci Srbiji na njenom evropskom putu i izrazio nadu da će tokom Letonija pomoći da tokom njenog predsedavanja, ako ne ranije, Srbija početi da otvara pregovaračka poglavlja.

"Glavni strateški cilj Srbije jeste ulazak u EU i želimo da i brzo i kvalitetno napredujemo ka tom cilju", rekao je Dačić.

On je izrazio nadu da će, posle problema nastalih zbog teškoća u formiranju vlade u Prištini, biti odblokirana implementacija Briselskog sporazuma i da će to doprineti i brzom donošenju odluke o otvaranju određenih poglavlja u pregovorima.

Ceo Zapadni Balkan, prema njegovim rečima, očekuje od Letonije da tokom predsedavanja potvrdi opredeljenost EU za evropske integracije tog regiona.

Dvojica ministara su rekla da su razgovarali i o unapređenju bilateralnih odnosa, a Dačić je ocenio da postoje svi preduslovi za to jer dve zemlje nemaju otvorenih spornih pitanja pošto su, kako je primetio, geografski relativno daleko.

"Razgovarali smo i o koordinisanju spoljne politike između EU i zemalja kandidata, kao i o bilateralnim pitanjima, nužnosti jačanja ekonomske saradnje i unapređenju naših političkih kontakata i dijaloga", rekao je Rinkevičs.

Među temama njihovih razgovora bilo je i predsedavanje Srbije OEBS-u.

"Srbija će se truditi da bude neutralni, pošteni pregovarač, koji će svojim dobrim uslugama, dobrim kontaktima i podrškom sa svih strana potruditi se da doprinese mirnom rešavanju konflikata. Naravno, naša pozicija jeste pozicija osnovnih principa na kojima OEBS počiva", istakao je Dačić.

Rinkevičs je poručio da je Letonija spremna da podrži napore Srbije za postizanje rešenja za istok Ukrajine, uz maksimalno učešće svih strana.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Letonija pruža ruku

Izvor: Večernje novosti, 10.Dec.2014

LETONIJA, koja 1. januara preuzima predsedavanje EU, učiniće sve kako bi bila otvorena neka poglavlja u pristupnim pregovorima između Srbije i EU - poručeno je danas iz Rige, gde je prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić razgovarao s letonskim državnim vrhom. Dačić se sastao...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.