Počinje ministarski sastanak Pokreta nesvrstanih u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Sep.2011, 03:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje ministarski sastanak Pokreta nesvrstanih u Beogradu

BEOGRAD -

U Beogradu danas počinje dvodnevni ministarski sastanak Pokreta nesvrstanih na koji je dolazak potvrdilo 106 delegacija iz celog sveta.

Skup kojim se obeležava 50 godina od prvog samita nesvrstanih, održanog od 1. do 6. septembra 1961. godine u prestonici tadašnje SFRJ sa Titom, Nehruom, Naserom i Sukarnom kao "glavnim zvezdama", biće najveći međunarodni politički događaj u Srbiji poslednjih decenija.

Osim šefova diplomatija članica Pokreta, skupu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će prisustvovati zvaničnici zemalja EU, regiona i predstavnici međunarodnih organizacija.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da će ovo biti najveći skup koji se održava u svetu posle Generalne skupštine UN.

"Uprkos problemima sa kojima se suočavamo i svim nerešenim pitanjima koje se trudimo da rešimo koristeći diplomatska sredstva, Srbija ima ime i ugled u svetu. Najbolji dokaz je činjenica da se ovaj skup održava u Beogradu", rekao je Jeremić.

Ambasador Srbije pri misiji UN u Njujorku Feodor Starčević kaže da na skupu neće biti govora o nekim posebnim temama niti o političkim pitanjima, jer je to bio jedan od uslova za održavanje sastanka Nesvrstanih u Srbiji koja nije formalno član ovog pokreta.

Pokret nesvrstanih danas okuplja 118 zemalja, sa oko dve milijarde stanovnika. Srbija ima status posmatrača i ponovo će, kao pre 50 godina, ugostiti delegacije u Domu Narodne skupštine.

Ovaj pokret, za razliku od vremena osnivanja, kad je imao pre svega političko-bezbednosni karakter, danas ima izrazito ekonomska obeležja.

Značajan ekonomski potencijal

Više članica i zemalja posmatrača je u Grupi 20 ekonomski najjačih država sveta, od kojih zavisi izlazak iz globalne ekonomske krize. Više članica i zemalja posmatrača pokreta nesvrstanosti nalazi se u Grupi 20 ekonomski najjačih država sveta, od kojih zavisi izlazak iz globalne ekonomske krize, kao i ekonomska budućnost Zemlje.

Privredni i naučno-tehnološki rezultati pojedinih članica - Indije, Indonezije, Južne Afrike, Nigerije i Angole, pokazuju da je reč o dinamičnim ekonomijama.

Šezdesetih i sedamdesetih godina bivša SFRJ je bila među glavnim ekonomskim partnerima tih i drugih zemalja članica. Osamdesetih godina SFRJ je sa Angolom, na primer, imala ekonomsku razmenu iznad 200 miliona dolara godišnje. Iz te zemlje novosadski "Naftagas" i dalje crpi naftu iz zajedničkih ulaganja sa najvećim evropskim i svetskim naftnim kompanijama.

U Keniji i Tanzaniji jugoslovenske i srpske firme su izgradile oko 3.000 kilometara puteva, po tržišnim cenama. Firme "Energoprojekt", "Aeroinženjering", "Planum" i PIM izgradile su širom Afrike desetine kapitalnih objekata - aerodrome, hidrocentrale, luke, kongresne centre, vodosisteme... "Energoprojekt" je u Peruu, izgradio hidrosistem vredan više od 1,2 milijarde dolara.

Ekonomski analitičari u našoj zemlji, vide u šansu u tome što je vrednost HALAL hrane (spremane po posebnim običajima i pravilima), u zemljama članicama Pokreta oko 650 milijardi dolara godišnje. Međutim, do sada interesovanje je pokazalo tek oko 20 naših preduzeća.

Ekonomsku šansu vide i zemlje susedi, pa su, ne samo iz ekonomskih razloga, odlučile da dođu na ministarski skup nesvrstanih u Beograd. To su potvrdili ministri spoljnih poslova Slovenije, BiH i Crne Gore.

Predstavljanje srpske privrede

Srpska privreda će skup iskoristiti da predstavi svoje mogućnosti - privredne komore Srbije i Beograda i Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) će 6. septembra u Palati Srbija organizovati izložbu srpske privrede na kojoj će učestvovati 18 srpskih kompanija.

Po rečima savetnice u Privrednoj komori Srbije Zorice Jekić, postoje veliki potencijali da se obnovi i unapredi privredna saradnja u raznim oblastima sa zemljama Pokreta nesvrstanih, među kojima su brzo rastuće svetske ekonomije kao što su Indija, Indonezija i Južnoarfička Republika.

Velike mogućnosti za saradnju su, kako je kazala, u oblasti poljoprivredne i prehrambene industrije, građevinarstva, energetike, informaciono komunikacionih tehnologija, farmaceutske i hemijske industrije.

Kada je, početkom septembra 1961. Beograd bio domaćin Prve konferencije nesvrstanih u njemu se okupio niz šefova država i vlada, predstavnici 25 vanblokovskih zemalja. Iz Evrope prisutni su bili samo Kipar i Jugoslavija.

Novinska agencija Tanjug je tokom šest dana trajanja skupa poslala vesti čiji je ukupni tekst bio, kako se tada govorilo, na oko 3.000 kucanih strana, a njegova foto-služba je izradila oko 31.500 fotografija za inostranu i domaću štampu, od čega oko 25.000 za inostranstvo.

Jugoslavija je bila domaćin samita Pokreta nesvrstanih i početkom septembra 1989. godine, kada je na njemu učestvovalo 96 zemalja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.