Početak obnove mosta na Ibru odložen za dva dana

Izvor: RTS, 15.Okt.2015, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Početak obnove mosta na Ibru odložen za dva dana

Evropska unija je odložila za 48 sati početak revitalizacije mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici koja je bila planirana za danas.
Kancelarija EU na Kosovu je u saopštenju dostavljenom Tanjugu navela da je to urađeno kako bi svim stranama dato dodatno vreme za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << postizanje obostrano prihvatljivog rešenja.

Saopšteno je da bi ovo malo kašnjenje trebalo da omogući okončanje razgovora o sporazumu o saradnji o opštinskim granicama između Severne i Južne Mitrovice.
"EU je privržena postizanju konsenzusa svih strana pre nego što se počne sa radovima, kako bi se proces obnove mogao odvijati u interesu građana", navodi se u saopštenju.
Iz Kancelarije EU u Prištini navedeno je da je obnova mosta u Kosovskoj Mitrovici predviđena Sporazumom o slobodi kretanja koji je 25. avgusta postignut u razgovorima između Beograda i Prištine.
I sa severne i sa južne strane glavnog mostra na Ibru, kako javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta, jutros su bile stacionirane jake snage kosovske policije među kojima su bili i specijalci, a koji su se oko 10.40 časova povukli.
Na mostu su sada ostale redovne policijske patrole i vojnici Kfora, a ranije danas se na tom mestu nalazio i veliki broj novinarskih ekipa, ali nije bilo nikog od predstavnika dve opštine.
Ministar administracije i lokalne samoauprve u kosovskoj vladi Ljubomir Marić rekao je Tanjugu da tekst Memoranduma o razgraničenju dve opštine, još nije usaglašen i da je potrebno da bude rešeno pitanje razgraničenja između teritorija opština Severna i Južna Mitrovica.
Rekonstrukcijom mosta predviđeno je da se uradi i glavna gradska ulica u severnom delu Mitrovice – Kralja Petra I od mosta do kružnog toka u centru grada i ovaj deo ulice, prema najavama, trebalo bi da bude pretvoren u pešačku zonu.
Na glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici nalazi se "Park mira", koji su Srbi tu sredinom juna 2014. godine postavili nakon što je sa istog mesta uklonjena velika betonska barikada.
Glavni gradski most na Ibru, na kojem se nalazi "Park mira", deli Severnu Kosovsku Mitrovicu, u kojem je većinsko srpsko stanovništvo, od južnog dela grada, koji je nastanjen Albancima.
Ovaj most u prošlosti bio je poprište mnogih sukoba između Srba i Albanaca. I danas se na njemu mogu videti statične patrole Kfora i Kosovske policije.
Oko 1.000 incidenata registrovano je na glavnom ibarskom mostu u Kosovskoj Mitrovici od 1999. godine do danas.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.