Počeo sastanak u Briselu

Izvor: Večernje novosti, 07.Okt.2013, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo sastanak u Briselu

BRISEL - U Briselu je večeras pocela nova runda dijaloga Beograda i Prištine kod visoke predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, dolaskom predsednika vlade Srbije Ivice Dačića u zgradu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) kojom Ešton rukovodi. Dačić je u zgradu EEAS ušao oko 18 i 30, a uskoro se očekuje i dolazak kosovskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << premijera Hašima Tačija. Nakon odvojenih susreta Ešton sa dvojicom premijera, razgovori će se nastaviti tokom radne večere, za koju se očekuje da će potrajati duboko u noć. Priprema za predstojeće lokalne izbore na Kosovu biće centralna tema večerašnjeg susreta predšednika vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija, izjavila je danas novinarima portparolka Ketrin Ešton Maja Kocijančič. "Razgovaraće se o primeni Briselskog sporazuma, ali priprema za izbore zakazane za 3. novembar biće glavna tema", rekla je Kocijančič novinarima uoči radne večere na koju je Ešton pozvala dvojicu premijera. Večerašnja, sedamnaesta po redu runda dijaloga na visokom političkom nivou sazvana je nakon što je zabrana dolaska na Kosovo funkcionerima iz Srbije koju su uvele prištinske vlasti dovela do pretnje Beograda da će se povući iz dijaloga. Dačić je uoči puta u Brisel rekao "Večernjim novostima" da očekuje da Brisel izvrši pritisak na Prištinu da povuče zabranu, kao i da veruje da će taj pritisak dati rezultate. Upitana zašto Brisel nije reagovao prošle nedelje, kada je zabrana uvedena, Kocijančič je odgovorila da se poziv dvojici premijera na vanredni susret u Briselu može tumačiti kao reakcija. "Ešton je procenila da bi takav sastanak bio koristan", ukazala je porparolka i podvukla da EU na Kosovu očekuje dobro pripremljene, fer i inkluzivne izbore. "To se odnosi i na predizborni proces", istakla je ona. U EU očekuju da bi večerašnja runda mogla dovesti do pozitivnog ishoda, a taj optimizam se zasniva na činjenici da su i Dačić i Tači bez oklevanja prihvatili poziv visoke predstavnice, rekao je Tanjugu visoki funkcioner EU uoči početka dijaloga.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić i Tači na radnoj večeri kod Ešton

Izvor: Akter, 07.Okt.2013

U Briselu je počela nova runda dijaloga Beograda i Prištine kod Ketrin Ešton, dolaskom premijerae Srbije Ivice Dačića u zgradu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS)

Nastavak na Akter...

Tači: Pozdravljam sve koji pozivaju Srbe na kosovske izbore

Izvor: Press, 07.Okt.2013

"Važno je da se sve što je dosad dogovoreno u Briselu primeni”, rekao je Tači novinarima ulazeći u zgradu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) kojom Ešton rukovodi... "Pozdravljam sve one koji pozivaju kosovske Srbe da učestvuju na izborima", rekao je Tači... On je istakao da su predstojeći...

Nastavak na Press...

Završen sastanak Eštono - Dačić - Tači

Izvor: Akter, 07.Okt.2013

Trojni sastanak visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija završen je večeras oko 23.00 sata u Briselu

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.