Počeo samit lidera EU u Briselu

Izvor: S media, 08.Dec.2011, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo samit lidera EU u Briselu

U Briselu je večeras počeo dvodnevni samit šefova država ili vlada članica Evropske unije na kojem se očekuje odluka o tome da li će biti prihvaćena preporuka Evropske komisije da se Srbiji dodeli status kandidata.

Lideri EU će takođe na samitu razmatrati ključne odluke vezane za sudbinu evra.

Učesnici samita uoči početka >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zasedanja nisu davali izjave o šansama Srbije da dobije status kandidata.

Italija: Srbiji dati status kandidata

Jovanović: Nemačka nije neprijatelj Srbije

Vlada: Srbija ispunila sve uslove za dobijanje kandidature (VIDEO)

Nemačka kancelarka Angela Merkel govorila je o potrebi za odlučnom akcijom spasavanje evrozone, a francuski predsednik Nikola Sarkozi nije želeo da da bilo kakvu izjavu novinarima koji su se u velikom broju okupili na ulazu u sedište Saveta na trgu Šuman u Briselu.

Očekuje se da će samit, koji je počeo radnom večerom a nastavlja se sutra ujutru, potrajati do ranih jutarnjih sati u subotu, a možda i duže.

Za pozitivnu odluku o statusu kandidata za Srbiju potreban je pun konsenzus svih članica EU, a da li će on biti postignut za sada ostaje neizvesno.

Bezrezervnu podršku statusu kandidata je, sudeći prema izjavama datim poslednjih dana, dala većina država članica, dok su izvesne rezerve izrazile Austrija i Nemačka.

Šta je izjavio nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele uoči početka samita čitajte OVDE.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.