Počeo samit Rusija-EU

Izvor: Blic, 04.Jun.2012, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo samit Rusija-EU

Neformalni deo 29. samita Rusija - Evropska unija započeo je večeras u Sankt Peterburgu, gde je ruski predsednik Vladimir Putin ugostio najviše zvaničnike EU na svečanoj večeri.

- Uprkos neformalnoj prirodi događaja, planirana je razmena mišljenja o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Rusiji i EU - izjavio je večeras portparol predsednika Dmitrij Peskov ističući da će zvanični razgovori >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << započeti sutra ujutro.

Putin će razgovarati sa predsednikom Saveta EU Hermanom van Rompejem, predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom i šeficom EU diplomatije Ketrin Ešton, a na dnevnom redu su teme evrozone, bilateralnih odnosa Moskve i Brisela uključujući viznu liberalizaciju, goruće međunarodne teme, kao i mogućnost obnavljanja i nadgradnje partnerskog sporazuma.

Osnova za partnerske odnose Rusije i EU je Sporazum o partnerstvu i saradnji iz 1994. godine koji je 1997. godine stupio na snagu i istekao posle 10 godina, a obuhvatao je politički dijalog, ekonomiju, trgovinu, pitanja konkurencije, zaštite intelektualne svojine i druge oblasti.

Iako se sporazum automatski produžuje svake godine, Brisel i Moskva su još 2008. godine započeli pregovore o pripremi novog dokumenta, sporazuma o modernizaciji partnerstva.

Uprkos tome što su razgovori o novom sporazumu više puta prekidani, održano je 13 rundi razgovora i oni će biti nastavljeni u Sankt Peterburgu, a obe strane imaju u vidu da je Rusija treći najveći partner u trgovinskoj razmeni sa EU posle SAD i Kine, a Evropa je najveći uvoznik ruskog gasa.

Energija će i ovoga puta biti jedna od važnih tema razgovora zbog čega je u sastavu evropske delegacije i komesar za energiju Ginter Otinger. Od međunarodnih tema najviše pažnje biće posvećeno sirijskoj krizi, situaciji na Bliskom istoku, kao i situacija u vezi sa nuklearnim programima u Severnoj Koreji i Iranu.

Jedno od praktičnih pitanja koje zaokupljuje ovdašnju javnost jeste vizna liberalizacija, odnosno međusobno ukidanje viza za turistička putovanja u države Šengenske unije za ruske državljane i obratno.

Prema onome što je dosad izrečeno na tu temu, Moskva je spremna da odmah primeni bezvizni režim za građane EU koje su obuhvaćene "šengenom", dok je EU i dalje rezervisana u pogledu rokova u kojima bi Rusi mogli da dobiju "beli šengen" za EU.

Ovdašnji analitičari i eksperti naglašavaju da ne treba imati prevelika očekivanja od predstojećeg samita, ali bi on mogao da predstavlja dobru pripremu za naredni samit G-20 u Meksiku, kasnije ovog meseca, pre svega kada je reč o ruskom doprinosu rešavanju problema u evrozoni.

Samiti Rusije i EU održavaju se dva puta godišnje, najpre u Rusiji, a zatim u drugoj polovini godine u EU.

Povezane vesti: Putin protiv, Oland za sankcije Siriji LSV: Nikolić želi Srbiju da skrene sa puta ka EU Putin: Rusija i dalje nudi pomoć u rešavanju krize evrozone Putin: Berluskoni jedan od poslednjih Mohikanaca u politici Putin inaugurisao nasip oko Sankt Peterburga
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počeo samit Rusija-EU

Izvor: Mondo, 04.Jun.2012

Neformalni deo 29. samita Rusija - Evropska unija započeo je večeras u Sankt Peterburgu, gde je ruski predsednik Vladimir Putin ugostio najviše zvaničnike EU na svečanoj večeri.

Nastavak na Mondo...

Samit EU–Rusija pod senkom Sirije

Izvor: Politika, 05.Jun.2012, 01:17

Gosti iz Brisela o Siriji, domaćin iz Sankt Peterburga protiv stereotipova o Rusiji..Sankt Peterburg – Predsednik Vladimir Putin rekao je da Evropska unija mora da se oslobodi „stereotipova” o Rusiji i pozvao na što brže postizanje sporazuma o bezviznom režimu između njegove zemlje i EU, prenosi...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.