Počelo okupljanje građana u Minsku, Lukašenko nepoželjan u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Avg.2020, 08:10

Počelo okupljanje građana u Minsku, Lukašenko nepoželjan u EU

Vodeće političke stranke Evropskog parlamenta su u zajedničkoj izjavi proglasile predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka za nepoželjnog, persona non grata, i pozvale na održavanje novih, "slobodnih" izbora u toj zemlji. Izjavu su potpisali Evropska narodna partija, Obnovljena Evropa, Progresivni savez socijalista i demokrata i frakcije Zelenih, preneo je Sputnjik.

"Predsednički izbori 9. avgusta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Belorusiji nisu bili ni slobodni ni pošteni. Verodostojni izveštaji dokazuju pobedu Svetlane Tihanovske. Zbog toga ne priznajemo Aleksandra Lukašenka za izabranog predsednika i smatramo ga persona non grata u Evropskoj uniji. Pridružujemo se beloruskom narodu u njegovom zahtevu za novim i slobodnim izborima", navodi se u zajedničkoj izjavi evroparlamentaraca.

Partije Evropskog parlamenta podržale su odluku Ministarstva spoljnih poslova EU o pojedinačnim dodatnim sankcijama Belorusiji i pozvale da one što pre budu uvedene.

Putin: Neprihvatljivo mešanje u unutrašnja pitanja Belorusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel da je svaki pokušaj mešanja u unutrašnje stvari Belorusije "neprihvatljiv", javlja TASS.

Svaki pokušaj mešanja doveo bi do eskalacije političke krize u toj zemlji, naznačio je Putin.

On je takođe rekao kako se nada da će se situacija u Belorusiji normalizovati "što je pre moguće".

Putin i Merkelova razgovarali su telefonom.

"Pozdravljamo odluku ministara spoljnih poslova EU o "crnoj listi" svih zvaničnika odgovornih za nasilje i falsifikovanje predsedničkih izbora. Apelujemo da spisak bude što pre sastavljen kako bi se osobama koja su izvršile ova krivična dela zabranio ulazak u EU i blokirala njihova imovina", navodi se u izjavi.

EU parlamentarci su takođe pozvali Rusiju da se uzdrži od mešanja u situaciju u Belorusiji.

Parlamentarci su takođe osudili upotrebu sile nad mirnim demonstrantima i pozvali na hitnu i transparentnu istragu svih slučajeva nasilja nad građanima.

"Tražimo momentalno osobađanje svih koji su pritvoreni pre i posle predizborne kampanje", navodi se u saopštenju.

Prema zvaničnim podacima, prvih dana privedeno je preko 6.700 ljudi.

Litvanski parlament odobrio sankcije Belorusiji

Litvanski parlament usvojio je danas velikom većinom glasova odluku da se uvedu ekonomske sankcije režimu u Belorusiji, ističući da predsednički izbori u toj zemlji moraju da budu međunarodno priznati da bi bili legitimni.

"Šaljemo snažnu poruku danas čitavom svetu", izjavio je litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkevicius, nakon što je ta odluka usvojena sa 120 glasa "za" i dva uzdržana, dok je odsutno bilo 19 poslanika, prenosi AP.

U dokumentu, danas usvojenom, traži se od međunarodne zajednice da odbaci legitimitet beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Linkevicius je dodao da iz Belorusije stižu brojne priče o surovom prebijanju demonstranata i da to nije samo stvar ugrožavanja ljudskih prava, već i zločin.

OEBS nudi posredovanje

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) predložila je posredovanje vladi Belorusije da bi se uspostavio "otvoren i konstruktivan dijalog", javlja Radio Slobodna Evropa.

Kako je saopšteno, "zvanična ponuda posete aktuelnog predsedavajućeg OEBS, premijera Albanije Edija Rame, podneta je vladi da se sastanu sa njim i predstavnicima opozicije".

"Ponavljamo zabrinutost oko odvijanja predsedničkih izbora 9. avgusta 2020. koje nije posmatrao OEBS, kao i oko nesrazmerne upotrebe sile prema mirnim učesnicima protesta, opšteg pritvaranja i navoda o torturi sigurnosnih snaga", ukazuje se saopštenju.

Putin izvestio Lukašenka o razgovorima sa Merkel i Makronom

Ruski predsednik Vladimir Putin ponovo je danas telefonom razgovarao s predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i izvestio ga o svojim razgovorima sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o situaciji u Belorusiji, prenela je agencija Belta.

Ovo je treći razgovor dvojice lidera posle predsedničkih izbora u Belorusiji pre devet dana, na kojima je Lukašenko pobedio.

Tokom vikenda Putin je Lukašenku preneo spremnost Rusije da pomogne u rešavanju problema na osnovu sporazuma o savezništvu dve zemlje, prenosi TAS S.

U Belorusiji protesti traju danima pošto opozicija osporava pobedu Lukašenku. U prvim danima bilo je sukoba demonstranata i policije, a uhapšeno je više od 6.000 ljudi.

Počelo okupljanje građana u Minsku

Građani Minska počeli su da se okupljaju na Trgu nezavisnosti kako bi izrazili protest protiv rezultata predsedničkih izbora.

Učesnici protesta nose bele i crvene zastave, a pozdravljaju ih kola koja prolaze trubeći, prenosi TAS S.

Za sada se okupilo nekoliko hiljada ljudi, ali oni još pristižu, a mnogi od njih uzvikuju "odlazi" i usklike podrške protivkandidatu beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka Svetlani Tihanovskoj.

Za sada snage reda ne zaustavljaju demonstrante.

Tokom dana situacija u Minsku je bila relativno mirna, a na pojedinim mestima u gradu štrajkači i učesnici protesta formirali su ljudski lanac.

Protesti u Belorusiji počeli su 9. avgusta uveče, nakon što je Lukašenko proglasio pobedu.

Tokom protesta koji se svakodnevno održavaju, uhapšeno je više hiljada demonstranata koji smatraju da su izbori lažirani i zahtevaju nove.

U međuvremenu, Tihanovska je pobegla u Litvaniju odakle je poručila da je spremna da bude novi nacionalni vođa.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

„Pozivamo Rusiju da se suzdrži od bilo kakvog otvorenog ili prikrivenog mešanja u situaciju u Belorusiji“

Izvor: Vostok.rs, 18.Avg.2020

Vodeće političke stranke Evropskog parlamenta su u zajedničkoj izjavi proglasile predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka za personu non grata i pozvale na održavanje novih „slobodnih“ izbora u Belorusiji.. Izjavu su potpisali Evropska narodna partija, Obnovljena Evropa, Progresivni...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.