Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Okt.2016, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković: Podrška regionu, posebno BiH prioritet

Podrška Bosni i Hercegovini i drugim državama jugoistočne Evrope na putu prema Evropskoj uniji i NATO jedan je od glavnih spoljnopolitičkih ciljeva buduće hrvatske vlade čiji program mandatar Andrej Plenković predstavlja danas u Saboru.

"Pozicionirajući se kao ključni kreator i promoter evropske i transatlantske politike u jugoistočnoj Evropi, kroz delovanje prema državama nečlanicama u jugoistočnoj Evropi, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << vlada će ih podržavati u nastojanjima da ispune potrebne standarde za članstvo u EU i NATO, pri čemu je evropska budućnost BiH ključan spoljnopolitički cilj Hrvatske i strateški interes", naveo je Plenković koji je oko 11.30 počeo da predstavlja program nove vlade u Saboru.

Nova hrvatska vlada zalagaće se i za aktivnije korišćenje članstva u EU i NATO, a nastaviće ispunjavanje uslova za što brži ulazak u šengenski prostor i ukidanje granica i osnaživanje srednjoevropske dimenzije Hrvatske.

Kao strateški zadatak navedena je i briga o Hrvatima u BiH, kao i o hrvatskim manjinama u ostalim zemljama.

U programu se navodi i da je Hrvatska jedina članica EU-a koja ima i dunavsku i jadransku i mediteransku dimenziju, zbog čega se treba jasnije pozicionirati kao glavni partner država u svom susedstvu.

Posebna pažnja će biti posvećena sveobuhvatnim pripremama za hrvatsko predsedavanje EU u prvom polugodištu 2020. godine.

U programu vlade ističe se da će u dijalogu s predstavnicima nacionalnih manjina vlada Hrvatske promovisati uvažavanje, saradnju i solidarnost s ciljem pune zaštite manjinskih prava.

S obzirom da nacionalne manjine predstavljaju veliko bogatstvo Hrvatske, nacionalnim manjinama i njihovim problemima vlada će posvetiti posebnu pažnju, naveo je Plenković.

U programu se ističe i da će u duhu tolerancije i pluralizma, kao i uvažavanjem raznolikosti na kulturnom i društvenom planu, vlada nastaviti da unapređuje nivo zaštite prava nacionalnih manjina.

Uz to će, dodaje, obezbediti primenu odredbi Ustava, Ustavnog zakona i Zakona o pravu manjina na službenu upotrebu jezika i pisma.

U programu vlade ključan naglasak je stavljen na ekonomske mere. Kao ključni ciljevi istaknuti su ostvarivanje stabilnog i trajnog privrednog rasta, stvaranje novih radnih mesta, zaustavljanje iseljavanja i demografska obnova.

U programu se ističe da je idućih 12 meseci ključno za pokretanje promena i razvojni skok koji je Hrvatskoj potreban.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.