Plenković: Odluka Suda EU o slovenačkoj tužbi je pobeda hrvatskih argumenata

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Jan.2020, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković: Odluka Suda EU o slovenačkoj tužbi je pobeda hrvatskih argumenata

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocenio je kao pobedu hrvatskih argumenata današnju presudu Suda Evropske unije koji se proglasio nenadležnim za slovanačku tužbu protiv Hrvatske zbog graničnog spora.

"Današnja presuda Suda Evropske unije kojom se proglasio nenadležnim za odlučivanje u postupku koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pobeda je hrvatskih argumenata koje smo istakli u prigovoru nenadležnosti", napisao je premijer na Tviteru.On je naveo i da "ponovo poziva Sloveniju na dijalog i bilateralne pregovore da bi se došlo do obostrano prihvatljivog i trajnog rešenja graničnog pitanja".

Sud Evropske unije u Luksemburgu u petak se proglasio nenadležnim za slovenačku tužbu protiv Hrvatske zbog, kako je Slovenija navela u tužbi, povrede evropskog prava uzrokovane neprovođenjem arbitražne odluke o granici.

Presuda je konačna i time je postupak automatski obustavljen, preneli su hrvatski mediji.

Slovenija je pokrenula postupak protiv Hrvatske na osnovu Ugovora o funkcionisanju EU i predložila Sudu da utvrdi krši li Hrvatska ugovor, a Hrvatska je na to uložila prigovor o nenadležnosti. Naime, Hrvatska je tvrdila da Sud EU nije nadležan za to pitanje budući da nije reč o sporu o primeni i tumačenju prava EU.

Međunarodni arbitražni sud za granični spor Hrvatske i Slovenije sredinom 2017. doneo je odluku o razgraničenju dve zemlje na kopnu i moru kojom je, među ostalim, odlučio da Slovenija dobije od Hrvatske pristup otvorenom moru i da velika većina Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale, pripada Sloveniji.

Hrvatska, međutim, ne priznaje i ne primenjuje tu odluku, jer je napustila arbitražu 2015, posle skandala u koji je bio umešan slovenački sudija.

Hrvatski sabor je tada Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rešavanju spora, pošto je ocenjeno da je arbitražni proces nepovratno kompromitovan kada je otkriveno da su se slovenački predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i službenica slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.