Plenković: Nismo nesimpatični EU, mi smo nestaško

Izvor: Vesti-online.com, 18.Dec.2017, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković: Nismo nesimpatični EU, mi smo "nestaško"

Premijer Andrej Plenković tvrdi da Hrvatska u očima Evrope nije nesimpatična, ali da postoji tendencija da bude etiketirana kao nekakav "nestaško".

Tako je Plenković odgovorio na pitanje novinara na tribini "Pres kluba Evropa", da li je Hrvatska u evropskim očima nesimpatična zbog nerešenih pitanja sa susedima.

- Ne bih rekao da smo nesimpatični. Ali postoje tendencije da se stavi nekakva etiketa da smo nekakav nestaško koji ima malo nešto sa Mađarima, malo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nešto sa Slovencima, malo s BiH, malo sa Srbijom. Naša je politika - svoje poštujemo, čuvamo, tuđe ne diramo - odgovorio je Plenković.

Dodao je da sve što Hrvatska želi je da se primenjuju ona načela od 25. juna 1991., katastarske granice, poštovanje međunarodnoga prava.

- Što više pokazujete svojim partnerima da ste spremni argumentirano, odvažno i civilizirano zauzimati se za svoje interese, to vas više cene. Ne vidim tu problem niti verodostojnosti niti uvažavanja, naprotiv - rekao je Plenković, prenela je HRT.

Za sutra je u Zagrebu najavljen ranije odložei susret Plenković sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom.

Tim povodom Plenković kaže da bivše republičke granice treba da budu i nekakav temelj u rešavanju graničnog spora sa Slovenijom.

- Cerar sutra u Hrvatsku dolazi sa stavom da Hrvatska treba malo popustiti, napraviti određeni iskorak - rekao je hrvatski premijer.

Na pitanje koliko države članice unutar Unije razumeju složenost političke situacije u Bosni i Hercegovini, Plenković kaže:

- Kako ko. Veliki akteri poput SAD, Nemačke, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Italije znaju više nego dovoljno.

To su, pojašnjava, zemlje koje igraju sve moguće utakmice istovremeno, imaju snage za to.

- Zemlje koje su blizu Bosni i Hercegovini - Hrvatska, Slovenija, Austrija Mađarska, Bugarska, Rumunjska i Grčka takođe percipiraju događaje u BiH. Interes "drugog prstena" i malo daljih zemalja za svakodnevne detalje u bilo kojoj od zemalja jugoistoka Evrope, uključivši Bosnu i Hercegovinu, puno je manji - kaže premijer.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

PLENKOVIĆ O ODNOSU EU PREMA HRVATSKOJ: Nismo im nesimpatični, mi smo NESTAŠKO

Izvor: Kurir, 19.Dec.2017, 10:58

Premijer Hrvatske Andrej Plenković tvrdi da Hrvatska u očima Evrope nije nesimpatična, ali da postoji tendencija da bude etiketirana kao nekakav "nestaško".

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.