Picula od EU traži pomoć zbog požara u Hrvatskoj

Izvor: B92, 21.Jul.2015, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Picula od EU traži pomoć zbog požara u Hrvatskoj

Poslanik u Evropskom parlamentu Tonino Picula zatražio je pomoć Evropske unije u gašenju požara koji ne jenjava na poluostravu Pelješac i ostrvu Korčula.

"Osim moguće mobilizacije Fonda solidarnosti, planirate li slanje hitne opreme i sredstava za obranu od požara", pitao je Picula, preneli su hrvatski mediji.

Picula je apelovao na EU upozorivši da je situacija na terenu dramatična, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << te da vatrogasci ne mogu garantovati za kuće u oba požara uprkos nadljudskih naporima i korišćenju svih kapaciteta.

Požari, rekao je, još nisu pod kontrolom.

"Osim što je sprovedena evakuacija ugroženih mesta, na Korčuli je izgorelo više od 850 hektara, dok na Pelješcu gori šuma u dužini od dva kilometara", navodi Picula u apelu.

Naveo je da toplotni talas i ekstremno visoke temperature ne pridonose poboljšanju situacije, a snabdevanje električnom energijom i telefonske linije su prekinute.

Picula je podsetio da Fond solidarnosti EU može biti mobilizovan u slučaju vanredne regionalne katastrofe kojom je pogođena većina stanovništva neke regije, a koja ima ozbiljne i trajne posledice na njezinu privrednu stabilnost i u uslove života.

Požarišta na Pelješcu i Korčuli obišao je premijer Zoran Milanović koji je obećao pomoć ljudima u obnovi onog što im je vatra oduzela.

"Ovo je bila strašna vatrena stihija od koje se bilo teško obraniti. Uza sve snage koje Hrvatska ima ovakve se bitke dobijaju isključivo hrabrošću i požrtvovnošću ljudi. Pomoćićemo ljudima da obnove ono što im je vatra oduzela", rekao je premijer strahujući da će požara nažalost biti još, odnosno, kako je rekao, ovo je tek početak.

Zato, dodao je, moramo biti spremni - i tehnika i ljudi.

Požari na Pelješcu i Korčuli su ostavili pustoš i još nisu stavljeni pod kontrolu, pa vatrogasce očekuje još jedna besana noć.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Picula zbog požara u Dalmaciji zatražio pomoć EK

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Jul.2015, 09:34

Zbog nezapamćenih požara koji su ovih dana najviše pogodili otok Korčulu i poluotok Pelješac, zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula obratio se za pomoć Europskoj komisiji..."Osim moguće mobilizacije Fonda solidarnosti, planirate li slanje hitne opreme i sredstava za obranu od požara...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.