Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Jul.2015, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Picula zbog požara u Dalmaciji zatražio pomoć EK

Zbog nezapamćenih požara koji su ovih dana najviše pogodili otok Korčulu i poluotok Pelješac, zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula obratio se za pomoć Europskoj komisiji.

"Osim moguće mobilizacije Fonda solidarnosti, planirate li slanje hitne opreme i sredstava za obranu od požara kako bi, osim sanacije, pomogla u borbi protiv ove elementarne nepogode?", naveo je Picula u upitu Komisiji.

Kao potpredsjednik za otoke Međuskupine za otoke, mora, rijeke i priobalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << skupine, odlučio je reagirati prioritetnim pitanjem Komisiji.

Naveo je kako je situacija na terenu dramatična, vatrogasci ne mogu garantirati za kuće a oba požara unatoč nadljudskim naporima i korištenju svih kapaciteta i dalje nisu pod kontrolom. Osim što je provedena evakuacija ugroženih mjesta, na Korčuli je izgorjelo više od 850 ha površine, dok na Pelješcu gori šuma u duljini od dva km. Toplinski val ekstremno visokih temperatura i suše nikako ne pridonose poboljšanju situacije, a opskrba električnom energijom i telefonske linije su prekinute.

Picula koji je već u komunikaciji s kolegama, podsjeća da se Fond solidarnosti EU može mobilizirati u slučaju izvanredne regionalne katastrofe kojom je pogođena većina stanovništva neke regije, a koja ima ozbiljne i trajne posljedice na njezinu gospodarsku stabilnost i uvjete života.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.