Petrič: Razmena teritorije ne bi ništa promenila

Izvor: N1 televizija, 01.Sep.2018, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrič: Razmena teritorije ne bi ništa promenila

Bivši izaslanik EU za Kosovo i Bosnu i Hercegovinu Volfgang Petrič ocenio je danas da eventualna razmena teritorije između Kosova i Srbije u okviru sporazuma o normalizaciji odnosa "ne bi ništa promenila".

On je u autorskom tekstu za prištinski list Koha ditore napisao kako su sada dva protivnika, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači, po svemu sudeći spremni na kompromis i >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << da je rešenje moguće.

"Naravno, ovaj predlog ima veliku zamku, on sadrži element teritorijalnih promena, razmenu teritorija izmedju dva suseda, koja je orijentisana na etnička merila i može da utiče na nekoliko kvadratnih kilometara i hiljade ljudi iz dve etničke zajednice. (Negativne reakcije) iz Srbije, na Kosovu i kod medjunarodne zajednice su došle odmah, a za to postoje dobri razlozi", kazao je Petrič.

Prema njegovim rečima, predlog "budi uspomene na jugoslovenske separatističke ratove", čiji je konačni cilj bio "brutalna konsolidacija etničkih teritorija".

"Mi znamo rezultat (takve politike). Sem Slovenije, zemlje naslednice Jugoslavije su ostale multietničke, uprkos etničkom čišćenju. Uzevši to u obzir, razmena teritorija izmedju Srbije i Kosova neće ništa promeniti", smatra austrijski diplomata.

Petrič je rekao i da politika ne nudi savršena rešenja, kao i da EU godinama traži odgovornost za rešavanje otvorenih pitanja putem insistiranja na lokalnoj politici.

"Ja sam uveo koncept lokalne politike u Bosni i Hecegovini sa dvostrukim uspehom. U Bosni rešenje nametnuto spolja nije dovelo da preuzimanja odgovornosti za 'res publica' (javno dobro)", napisao je Petrič.

On je naveo da je interesantno da pomoć dolazi od Srbije čiji je "glavni čovek" jasno odbacio secesionističku retoriku predsednika Republike Srpske, u šta se, kako je dodao, uverio na Evropskom forumu u Alpbahu, gde je na tu temu mogao da razgovara sa predsednicima Kosova i Srbije.

"Sada takav pragmatizam treba da bude sproveden na Kosovu i da daju punu podršku mogućem kompromisu iako im se to možda neće svideti. Kosovo i Srbija ako se to prihvati više neće biti deo evropskog problema već bi mogli da se okrenu njihovim stvarnim zadacima", smatra austrijski diplomata.

To bi prema njemu za Srbiju značilo uspešno prevazilaženje najtežih prepreka na njenom putu pridruživanja EU, za Kosovo bi to podrazumevalo željeno članstvo u EU, bezvizni režim i dokazivanje sposobnosti nove države da deluje, dok bi za Evropu to bio dokaz njene sposobnosti da rešava probleme.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.