Petrič: Na Prištini je da preduzme prvi korak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Mar.2019, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrič: Na Prištini je da preduzme prvi korak

Na Prištini je da preduzme prvi korak u nastavljanju dijaloga, kaže za Tanjug bivši izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič.

Petrič smatra da je ovaj put sve sasvim jasno i podseća da su svi u međunarodnoj zajednici, uključujući EU i SAD, na poziciji da Priština mora preduzeti prvi korak.

"Neophodno je da Priština odmah ukine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ove nerazumne takse. One sprečavaju dijalog I to ne sme tako biti", podvukao je on u izjavi Tanjugu, na marginama skupa Mreže za razvoj poslovanja Jugoistočne Evrope (SEEBDN) u Beču.

Petrič je rekao da međunarodna zajednica želi da vidi napredak u dijalogu, jer treba imati u vidu da je EU veliki finansijski podržavalac regiona, koji je mnogo investirao I puno snage uložio u pomoći državama u sprovođenju reformi.

"Potrebno je da vlada u Prištini spozna da je bolje da sluša Brisel i Vašington, nego da deluje protiv njih", dodao je on.

Kada je reč o prištinskoj platformi, Petrič smatra da je osnovi bolje da se u pregovore ulazi otvoreno I fleksibilno.

"Uvek postoje određeni stavovi, koji su često preterani, ali ne treba ih preozbiljno shvatiti, jer, na kraju pregovora je ono što je bitno rezultat, a taj rezultat se vidi tek na kraju dijaloga", uveren je on.

I poznati bečki advokat, koji se bavi privlačenjem investicija na Zapadni Balkan, Gabrijel Lanski, ocenjuje da je unutrašnjo-politička situacija na Kosovu kompleksna, I da nije od pomoći pronalaženju rešenja, koje bi bilo moguće i prihvatljivo za obe strane.

Prema njegovim rečima, bitno je pitanje - da li je moguće urazumiti kosovsku stranu?

Lanski je, upitan da li je EU uopšte još u mogućnosti da utiče na Prištinu, kazao da se Unija u ovom trenutku nalazi u veoma teškoj situaciji, jer se približava kraj mandata Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu.

„EU je puno toga uradila po pitanju rešavanja kosovskog problema, ali joj vreme polako ističe", ukazao je on za Tanjug.

Protesti da, ali bez kršenja zakona

Pozitivno je i dobro kada građani artikulišu svoje stavove prema vlasti, ali to ne sme da se događa uz kršenje zakona, ocenjuje Petrič.

"Neophodno je da uvek postoji izvesna tenzija u odnosu vladajućih struktura i građana, to jest birača, jer građani treba uvek da traže od vlasti ulaganje još većih napora u unapređenju države i ekonomije. Međutim, protesti treba da se odvijaju civilizovano, da se ne krše zakoni i ne uništava tuđa imovina", rekao je Petrič za Tanjug, na marginama skupa Mreže za razvoj poslovanja Jugoistočne Evrope (SEEBDN) u Beču.

On ukazuje da se protesti dešavaju širom Evrope i primećuje da su, možda, na jugu temperamentniji učesnici, nego u "hladnijem" Beču.

Poznati bečki advokat, koji se bavi privlačenjem investicija na Zapadni Balkan, Gabrijel Lanski, koji je takođe učestvovao na pomenutoj konferenciji, ocenjuje da protesti "zasigurno nisu od pomoći kod napora privlačenja investicija".

Istovremeno i ona za Tanjug ukazuje da se ne radi o izolovanom slučaju, i da su protesti prisutni širom Evrope, da to nije fenonem Zapadnog Balkana, već populističkog talasa koji, kaže, izlazi na ulice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Petrič: Priština da odmah ukine nerazumne takse, sprečavaju dijalog

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Mar.2019

BEČ - Na Prištini je da preduzme prvi korak u nastavljanju dijaloga, kaže za Tanjug bivši izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.