Pendarovski: O proširenju na vanrednom sastanku Saveta za opšte poslove EU

Izvor: Beta, 06.Nov.2019, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pendarovski: O proširenju na vanrednom sastanku Saveta za opšte poslove EU

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas u Rimu da će na inicijativu Italije biti održan vanredni sastanak saveta ministara zemalja EU koji bi ponovo otvorio pitanje započinjanja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom."Italija je pokenula incijativu i ovih dana je prihvaćena. Biće održan vanredni samit Saveta za opšte poslove EU, koji priprema glavni samit šefova država i vlada u Briselu, na kojem će se razgovarati samo o jednom pitanju - integraciji i počinjaju pristupnih pregovora Albanije i Severne Makedonije sa EU", rekao je Pendarovski u video izjavi nakon sastanak sa italijanskim predsednikom Serdjom Matarelom. Kako je saopštio Kabinet predsednika Severne Makedonije koji je u zvaničnoj poseti Rimu, Pendarovski se na tom sastanku zahvalio Italiji na stalnoj podršci te zemlje strateškim ciljevima Severne Makedonije, članstvu u EU i NATO.On je dodao da je integrisanje Severne Makedonije i zemalja Zapadnog Balkana u interesu regionalne bezbednosti i prosperiteta.Severna Makedonija, kako je rekao Pendarovski, nema drugu alternativu osim integracije u EU i nisu prihvatljivi alternativni modeli za gradjenje odnosa zemalja Zapadnog Balkana sa Unijom, različiti od standarda koje su prošle sve zemlje članice EU kao kandidati.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Pendarovski: Prosperitet regiona Zapadnog Balkana zavisi od EU integracija

Izvor: Blic, 06.Nov.2019

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je u Rimu, gde boravi u zvaničnoj poseti, da je integracija njegove zemlje kao i svih zemalja Zapadnog Balkana u EU u interesu regionalne bezbednosti i prosperiteta.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.