Pendarovski:Mala verovatnoća za skorije rešenje sa Bugarskom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2020, 14:41

Pendarovski:Mala verovatnoća za skorije rešenje sa Bugarskom

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski nije optimista u vezi sa otvaranjem pregovora o članstvu u Evropskoj uniji (EU) zbog blokade koju pravi aktuelni predsednik Bugarske.

Pokušaji Bugarske da za pregovaračkim stolom postave pitanje identiteta trenutno blokiraju napore Severne Makedonije da u decembru otvori pregovore o pridruživanju EU, rekao je Pendarovski u intervjuu za Dojče Vele. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Severna Makedonija se nadala da će pregovori biti otvoreni tokom predsedavanja Nemačke EU, ali to se nije dogodilo jer je Bugarska blokirala taj proces.

Iako se diplomate obe zemlje nadaju da će dogovor biti postignut pre 8. decembra kada se održava samit EU, Pendarovski nije optimista i kaže da su šanse za tako nešto male, iako i dalje postoje.

Kako prenosi Dojče vele, Pendrovski se plaši da se ne izgubi evropska perspektiva u Severnoj Makedoniji koji bi mogli da utiču na reformsku agendu u ključnim sektorima.

"Uveren sam da bez direktnog nadzora EU reforme ne mogu da napreduju potrebnom brzinom. U tom pogledu, to će sigurno biti negativan faktorom", rekao je Pendarovski.

Sofija traži od Skoplja da prizna bugarske korene svog jezika, naroda i istorije pre nego što nastavi sa evropskim putem.

Predsednik Pendarovski smatra da je Sofija odgovorna za blokadu i kaže da ako u sporazumu nema poverenja, uvek možete naći razloge da sprečite taj sporazum.

Bugarska i Makedonija su avgusta 2017. godine potpisale sporazum o prijateljstvu kako bi prevazišle decenijsko neprijateljstvo i istorijske svađe.

Bugarski političari smatraju da se sporazum ne poštuje i traže garanciju da će se to u budućnosti promeniti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.