Peišoto: Evropska unija nije kompletna bez Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Nov.2015, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peišoto: Evropska unija nije kompletna bez Srbije

Ambasador Portugala u Srbiji Augusto Saraiva Peišoto izjavio je danas Tanjugu, da ta zemlja podržava ulazak Srbije u Evropsku uniju jer, kako je rekao, EU nije kompletna bez Srbije.

"Portugal snažno podržava ulazak Srbije u EU", rekao je Peišoto, koji je danas posetio Ćupriju.

On je dodao da je Portugal, kao sada Srbija, prošao kroz sve te faze - predao je papire da uđe u EU 1977., a tek >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << 1986. godine je uspeo da uđe.

"Portugal zna da ovo nije lak put, dosta toga se zahteva da se uđe u Eu ali itekao podržavamo Srbiju i potpuno je razumemo", istakao je Peišoto

Pre dve godina je Srbija dobila status kandidata za ulazak u EU, svesni smo da ima dosta peripetija da se otvore određena poglavlja, a "ja se nadam se da će do kraja godine jedno do dva poglavlja biti otvoreno", ocenio je Peišoto.

"Portugal je preko ambasade u Beogradu konstantno u kontaktu sa vašom Vladom, kao i preko svog predstavnika u Briselu. Izražavamo svoju podršku Srbiji i smatramo da je Blakan vrlo bitan deo ne samo geografski Evrope veću kao deo EU i da EU nije kompletna ako Srbija ne bi ušla u EU", rekao je ambasador.

Peišoto je dodao da se "svet danas bori protiv još jedne krize, krize azilanata koji dolaze iz Sirije, Iraka i Avganistana".

Sve članice EU osećaju tu krizu, a pogođen je i Portugal koji prime azilante i prati celu situaciju, dodao je on.

"Članice EU su odlučile da svaka primi određen broj azilanata a taj broj zavisi od veličine zemlje i ekonomskog statusa. Portugal, jedna mala zemlja sa 10 miliona stanovnika treba da primi 4.800 azilanata i već smo krenuli da primamo, omugućavajući im najbolje uslove života što ih možemo pružiti", rekao je on.

"Veoma smo impresionirani Srbijom što je uradila za azilante, kako ih je primili, ponekad dnevno sedam i više hiljada, ljudi su bili zbrinuti, dobili hranu, smešteni, zdravstvenu pomoć i sve druge", rekao je ambasador Portugala.

"Srbija je na jedan lep način iznenadila ceo svet, koliko je humana, koliko ima veliki srce i smatram da mnogo drugih zemalja treba da vidi ovaj primer i da se nauči na primeru Srbije", zaklučio je Peišoto.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.