Paunović: Važna uloga lokalnih samouprava za ostvarivanje prava manjina

Izvor: RTS, 01.Okt.2017, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paunović: Važna uloga lokalnih samouprava za ostvarivanje prava manjina

Srbija je jedna od malobrojnih zemalja koja je u procesu pristupanja EU morala da donese poseban Akcioni plan za nacionalne manjine. Osim nacionalnih saveta, državnih i javnih institucija i lokalne samouprave dužne su da podnose tromesečne izveštaje o svom radu. Direktorka kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović rekla je za RTS da se iz kvartala u kvartal realizuje gotovo 70 odsto aktivnosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Na svaka tri meseca se pripremaju izveštaji šta je urađeno gde ima kašnjenja i koji su razlozi za to. Iz kvartala u kvartal se realizuje gotovo 70 odsto aktivnosti", kaže Suzana Paunović.

Akcioni plan propisuje i obaveze lokalne vlasti zbog čega su obuku prošli zaposleni iz više od 70 opština. To će pomoći lokalnim vlastima da sastavljaju izveštaje o tome šta rade u vezi sa unapređenjem položaja nacionalnih manjina, koje podnose Kancelariji za ljudska i manjinska prava.
"Nama je bilo važno kako se proces odvija tamo gde ljudi žive, gde je prva adresa gde se korisnici obraćaju. Zaposleni koji su prošli obuku smatraju da će im ta znanja značajno pomoći u radu", rekla je Paunovićeva. 
Romski nacionalni savet je dobio novog predsednika a sledi i sastanak sa Evropskom komisijom o Romima.
"Kancelarija za ljudska i manjinska prava će u oktobru imati sastanak sa Evropskom komisijom na kome će biti reči o tome šta je Srbija uradila na unapređenju položaja romske nacionalne manjine. Izveštaj koji smo sačinili pokazuje da je najvećo broj realizovan, ima nekih kašnjenja u segmentu zdravstva ali očekujem da se i to uskoro prevaziđe", kaže Paunovićeva.
Ovih dana u javnosti se pojavio zahtev Bošnjačkog nacionalnog veća da republički Savet za nacionalne manjine pokrene proceduru za reviziju Akcionog plana za manjine i postupak za povlačenje iz procedure nacrta manjinskih zakona.
"U ovom trenutku o zahtevima BNV ne treba raspravljati na Republičkom savetu za nacionalne manjine ali o zahtevima BNV se već razgovaralo. Čitav ovaj posao mora da bude rađen u interesu svih nacionalnih manjina a ne samo jedne. Trenutno na teritoriji Srbije funkcioniše 21 nacionalni savet", zaključila je direktorka kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Važna uloga lokalnih samouprava u ostvarivanju prava manjina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2017

Direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović izjavila je danas da se iz kvartala u kvartal realizuje gotovo 70 odsto aktivnosti predviđenih Akcionim planom za nacionalne manjine...Osim nacionalnih saveta, državnih i javnih institucija i lokalne samouprave dužne su da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.