Izvor: Deutsche Welle, 13.Jun.2021, 11:13

Parlament EU doneo rezolucija protiv Kube

Gotovo neprimećeno u javnosti, parlament EU doneo je rezoluciju protiv kubanske vlade. Time se većina poslanika usprotivila politici Evropske komisije koja želi da sarađuje sa Kubom.

Kada su reči preslabe, a rat preskup, sankcije su sve više sredstvo koje zemlje koriste za kažnjavanje lošeg ponašanja širom sveta. Međutim, to što zapravo postižu, često promašuje svoje ciljeve.

Braća >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << Kastro su poslednje 62 godine pisala istoriju Kube. Ovog vikenda se Raul Kastro povlači. Usred pandemije, socijalističko ostrvo se odlučilo za veliku generacijsku smenu.

Nestašice i redovi pred prodavnicama – tako je na Kubi već dugo, a tokom pandemije je još gore. Mnogi zarađuju za život tako što za nekog drugog satima čekaju u redu. Ili pak kupe namirnice pa ih prepordaju na crno.

Savet ministara u Havani usvojio je reforme, koje u velikom delu otvaraju tržište rada za samostalne preduzetnike. Kubanski ekspert i političar u Egzilu Elijas Amor ne veruje da je u pitanju istinsko otvaranje.

Alehandro Majorkas će biti ministar za nacionalnu bezbednost u vladi Džoa Bajdena. Rođeni Kubanac na toj funkciji trebalo da nađe između između zaštite granice i humanog useljavanja. Ko je ovaj čovek?

Glasovi birača latinoameričkog porekla odlučujući su za predsedničku trku na Floridi. Mnogi od njih podržavaju Trampa – posebno potomci imućnih Kubanaca koji su napuštali svoju zemlju nakon revolucije.

Rezolucija je svojevrsni poklon dobrodošlice za Džozefa Bajdena, kojeg danas očekuju u Briselu. Američki predsednik je skeptičan prema politici EU prema Kubi. Dodatnu ljutnju SAD izazvala je činjenica da je ambasador EU u Havani u martu zatražio - okončanje američkog embarga i mešanje u unutrašnje stvari karipskog ostrva.

Sada je, međutim, većina u parlamentu EU demonstrativno podržala stav Vašingtona. U rezoluciji su poslanici pozvali kubansku vladu da uvede reforme i zahtevali da oslobodi političke zatvorenike.

Kritika na račun Borela

Potpredsednik komisije Borel vodio je kampanju za odbijanje rezolucije protiv Kube.

Potpuno neprimereno ponašanje, kako je utvrdio desničarski konzervativac Herman Terč: „Loše je što ovde u parlamentu imamo predstavnika ya spoljne poslove EU koji brani kubansku diktaturu, koja već više od 60 godina porobljava, muči i ubija svoh narod".

U ime poslaničke grupe konzervativaca EPP, Lepoldo Lopez Gil pozvao je u raspravi da se okonča sporazum o saradnji između EU i Kube - koji je na snazi skoro četiri godine a kako je rekao - ništa se nije popravilo.

„Represija se povećala", rekao je on. Od početka godine zabeleženo je preko 1000 incidenata protiv novinara i aktivista za ljudska prava. Računa se sa više od 150 političkih zatvorenika na Kubi.

Obraćajući se predstavniku EU za spoljne poslove Žosepu Borelu, Gil je rekao: „Ne mislite li da je, s obzirom na kontinuirano kršenje ljudskih prava od strane kubanskog režima, vreme da se preispita sporazum o političkom dijalogu i saradnji?

S tim se slaže potpredsednica parlamenta EU, Čehinja Dita Čaranzova. Kuba ne ispunjava svoje obaveze, rekla je. EU mora da brani svoje vrednosti i suspenduje sporazum - kao poslednje sredstvo pritiska.

Kontra sa leve strane

Protivljenje je dolazilo uglavnom sa leve strane parlamenta. Ako ljudi na Kubi pate, onda je to u američkoj pomorskoj bazi u Gvantanamu, rekao je poslanik Manu Pinjeda.

Grčki parlamentarac Lefteris Nikolau-Alavanos bio je zapanjen što o ljudskim pravima govore oni koji već decenijama drže Kubu pod embargom i koji su joj uveli još 240 kaznenih mera - kojih se drži i vlada Džozefa Bajdena.

Nikolau-Alavanos je pojasnio da je Evropska unija osudila američki embargo protiv Kube. Decenijske sankcije nisu postigle ništa. On je iskoristio je priliku da brani sporazum između EU i Kube.

„To je važan deo naše politike sa Havanom." Kuba, naravno, nema demokratski, liberalni višestranački sistem, ali ovaj sporazum daje EU mogućnost stabilnog dijaloga koji ranije nije postojao.

Migaul Diaz Kanel - predsednik Kube

Dvostruki standardi?

Međutim, mnogi bi mogli steći utisak da Parlament primenjuje dva standarda. Jer poslanici do sada nisu osudili prekomerno policijsko nasilje u Kolumbiji ili ubistva aktivista za ljudska prava u Hondurasu.

dr,tagesschau

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.